„A szeretet az, ami végig összetartotta ezt az egészet” - Jeff Bridges

Korunk egyik legnagyobb élő legendája, a morogva beszélést művészi tökélyre fejlesztő Jeff Bridges most egy igazán New York-i filmben, a New York-i afférokban tűnik fel egy rejtélyes mentor szerepében. Az alakítás apropóján tekintett vissza a karrierje néhány fontosabb állomására.

67 éves.

 

Eddig hétszer jelölték Oscar-díjra.

 

Az Őrült szív főszerepéért végül megkapta az Oscart.

A karaktere, W.F. afféle mentor a főszereplő életében. Önnek volt mentora színészként? 
 
A mentor tényleg egy jó szó W.F. jellemzésére, és nekem is volt belőlük egy pár. Az első, aki eszembe jut, az Burgess Meredith, aki írója, rendezője és szereplője volt a The Yin and Yang of Mr. Gónak, ami, azt hiszem, a második filmem lehetett. Hongkongban forgattunk, komoly gondok voltak a finanszírozással, többször is leálltunk és újrakezdtük. Burgess hihetetlenül kreatív fickó volt, és bár egész más korosztályba tartoztunk, nagyon bírtuk egymást. Sokat lógtunk együtt, és még zenét is írtunk közösen. Ő fontos volt az életemben, és még volt néhány ilyen fickó. 
 
A filmben Thomas író szeretne lenni, de bizonytalan magában. Önnél sem volt egyértelmű, hogy színész lesz, sok mindent kipróbált… 
 
Ha nem ebbe a családba születek, valószínűleg ma nem lennék színész. Édesapám, Lloyd Bridges annyira szerette a színészi munkát és az egész show businesst, hogy minden gyerekét arra biztatta: mi is kövessük az útját. Tinédzserként azonban az ember nem szívesen csinálja azt, amit az apja javasol neki, ezért lázadtam. Akkoriban jobban vonzott a zene világa. Apám mondta is nekem, hogy ne légy idióta, Jeff, a színészetben pont az a jó, hogy egy csomó más érdeklődési körödet is kiélheted benne. Örülök, hogy végül hallgattam az öregre, mert igaza volt. Csodálatos karrierem volt, elképesztő történetek elmesélésében működhettem közre. Fiatalon azonban ez még egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű. 
 
Az évek során mennyire változtak a szakmája iránti érzései? 
 
Akkora szeletét jelenti ez az életemnek, hogy abba minden létező érzelem belefér: szeretet, gyűlölet, szenvedés, öröm. Olyan ez, mint egy hosszú házasság. Magam 40 éve vagyok házas, és csodás a kapcsolatom a feleségemmel, de az évek során annyi mindent, annyiféle érzelmet átéltünk együtt. A szeretet az, ami végig összetartotta ezt az egészet, és ez így van a szakmámmal való viszonyommal is. 
 
Amikor a rajongóival beszélget, A nagy Lebowskit máig felemlegetik önnek? 
 
Igen, mindig. (nevet) Ma reggel épp a reptéren üldögéltem, és kaptam pár „Jó reggelt, Töki!” köszönést. Néha odajön hozzám egy-egy fickó, aki pont úgy néz ki, mint Töki, és kérnek egy közös képet. 
 
Rengeteg fotót készít a forgatásokon. Arra még nem gondolt, hogy valamikor megírja az önéletrajzát? 
 
Benne van a pakliban. Vicces, hogy említi a fotózást, mert mostanság már egyáltalán nem fotózom annyit a filmforgatásokon, mint régebben. A New York-i afférok forgatásán például épp elromlott a kedvenc kamerám, szóval ennél a filmnél a dolog teljesen kimaradt, de az évek során elképesztő mennyiségű fotót készítettem a filmjeim forgatásán. Ezek kiváló illusztrációk lehetnének egy önéletrajzi könyvhöz. Pár éve már megjelent egy könyvem Pictures címmel. Ez főképp fotós kötet volt, de a képekhez fűztem magyarázatot és leírtam a velük kapcsolatos érzéseimet, szóval akár önéletrajzi könyvnek is tekinthető. 
 
A szerepeit könnyen leveti magáról a forgatások után? 
 
Szerintem nem maradnak velem, de ha a feleségemet kérdezné, valószínűleg nem ugyanezt a választ kapná. (nevet) Egyszer beszélgettünk valakivel otthon, aki megkérdezte ugyanezt, és én rögtön rávágtam, hogy nem, mire a feleségem nevetni kezdett. Megkérdeztem, hogy „Miért nevetsz?”, és mondta, hogy talán úgy hiszem, hogy nem hozom haza a szerepeimet, de ez nem teljesen igaz. Amikor olyan szörnyű alakokat játszom, mint amilyet például a Kicsorbult tőrben alakítottam, azért én is úgy éreztem, hogy tudat alatt a karakterek velem maradtak kicsit. 
 
Tulu/Cinetel
2017.09.25
|


Film premierek

Tomb Raider

amerikai kalandfilm, 118 perc, 2018

Táncterápia

angol vígdráma, 111 perc, 2017

Sztálin halála

angol-francia vígjáték, 106 perc, 2017

Szellemek háza

amerikai-ausztrál horror, 99 perc, 2018

Nyúl Péter

amerikai-angol-ausztrál animációs film, 95 perc, 2018

Mrs. Hyde

belga-francia filmdráma, 95 perc, 2017

Láthatás

francia filmdráma, 93 perc, 2017

A párizsi vonat

amerikai történelmi dráma, 94 perc, 2018
Játék
Mayer ezúttal legsikeresebb experimentális formációjával, a Nerve-vel érkezik az A38-ra.
Filmek a TV-ben
18:25
Trollok
amerikai animációs film, 2016
18:25
A belgák királya
belga-bolgár-holland vígdráma, 2016 (feliratos)
18:35
Őrült boldogság
francia-olasz vígdráma, 2016 (feliratos)
18:50
Beépített tudat
amerikai akciófilm, 2016
18:50
Angyalok városa
amerikai-német romantikus filmdráma, 1998
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.