„A szeretet az, ami végig összetartotta ezt az egészet” - Jeff Bridges

Korunk egyik legnagyobb élő legendája, a morogva beszélést művészi tökélyre fejlesztő Jeff Bridges most egy igazán New York-i filmben, a New York-i afférokban tűnik fel egy rejtélyes mentor szerepében. Az alakítás apropóján tekintett vissza a karrierje néhány fontosabb állomására.

67 éves.

 

Eddig hétszer jelölték Oscar-díjra.

 

Az Őrült szív főszerepéért végül megkapta az Oscart.

A karaktere, W.F. afféle mentor a főszereplő életében. Önnek volt mentora színészként? 
 
A mentor tényleg egy jó szó W.F. jellemzésére, és nekem is volt belőlük egy pár. Az első, aki eszembe jut, az Burgess Meredith, aki írója, rendezője és szereplője volt a The Yin and Yang of Mr. Gónak, ami, azt hiszem, a második filmem lehetett. Hongkongban forgattunk, komoly gondok voltak a finanszírozással, többször is leálltunk és újrakezdtük. Burgess hihetetlenül kreatív fickó volt, és bár egész más korosztályba tartoztunk, nagyon bírtuk egymást. Sokat lógtunk együtt, és még zenét is írtunk közösen. Ő fontos volt az életemben, és még volt néhány ilyen fickó. 
 
A filmben Thomas író szeretne lenni, de bizonytalan magában. Önnél sem volt egyértelmű, hogy színész lesz, sok mindent kipróbált… 
 
Ha nem ebbe a családba születek, valószínűleg ma nem lennék színész. Édesapám, Lloyd Bridges annyira szerette a színészi munkát és az egész show businesst, hogy minden gyerekét arra biztatta: mi is kövessük az útját. Tinédzserként azonban az ember nem szívesen csinálja azt, amit az apja javasol neki, ezért lázadtam. Akkoriban jobban vonzott a zene világa. Apám mondta is nekem, hogy ne légy idióta, Jeff, a színészetben pont az a jó, hogy egy csomó más érdeklődési körödet is kiélheted benne. Örülök, hogy végül hallgattam az öregre, mert igaza volt. Csodálatos karrierem volt, elképesztő történetek elmesélésében működhettem közre. Fiatalon azonban ez még egyáltalán nem volt ilyen egyértelmű. 
 
Az évek során mennyire változtak a szakmája iránti érzései? 
 
Akkora szeletét jelenti ez az életemnek, hogy abba minden létező érzelem belefér: szeretet, gyűlölet, szenvedés, öröm. Olyan ez, mint egy hosszú házasság. Magam 40 éve vagyok házas, és csodás a kapcsolatom a feleségemmel, de az évek során annyi mindent, annyiféle érzelmet átéltünk együtt. A szeretet az, ami végig összetartotta ezt az egészet, és ez így van a szakmámmal való viszonyommal is. 
 
Amikor a rajongóival beszélget, A nagy Lebowskit máig felemlegetik önnek? 
 
Igen, mindig. (nevet) Ma reggel épp a reptéren üldögéltem, és kaptam pár „Jó reggelt, Töki!” köszönést. Néha odajön hozzám egy-egy fickó, aki pont úgy néz ki, mint Töki, és kérnek egy közös képet. 
 
Rengeteg fotót készít a forgatásokon. Arra még nem gondolt, hogy valamikor megírja az önéletrajzát? 
 
Benne van a pakliban. Vicces, hogy említi a fotózást, mert mostanság már egyáltalán nem fotózom annyit a filmforgatásokon, mint régebben. A New York-i afférok forgatásán például épp elromlott a kedvenc kamerám, szóval ennél a filmnél a dolog teljesen kimaradt, de az évek során elképesztő mennyiségű fotót készítettem a filmjeim forgatásán. Ezek kiváló illusztrációk lehetnének egy önéletrajzi könyvhöz. Pár éve már megjelent egy könyvem Pictures címmel. Ez főképp fotós kötet volt, de a képekhez fűztem magyarázatot és leírtam a velük kapcsolatos érzéseimet, szóval akár önéletrajzi könyvnek is tekinthető. 
 
A szerepeit könnyen leveti magáról a forgatások után? 
 
Szerintem nem maradnak velem, de ha a feleségemet kérdezné, valószínűleg nem ugyanezt a választ kapná. (nevet) Egyszer beszélgettünk valakivel otthon, aki megkérdezte ugyanezt, és én rögtön rávágtam, hogy nem, mire a feleségem nevetni kezdett. Megkérdeztem, hogy „Miért nevetsz?”, és mondta, hogy talán úgy hiszem, hogy nem hozom haza a szerepeimet, de ez nem teljesen igaz. Amikor olyan szörnyű alakokat játszom, mint amilyet például a Kicsorbult tőrben alakítottam, azért én is úgy éreztem, hogy tudat alatt a karakterek velem maradtak kicsit. 
 
Tulu/Cinetel
2017.09.25
|


Film premierek

Mamma Mia! Sose hagyjuk abba

amerikai musical, 114 perc, 2018
Játék
A nagy sikerű akció-thriller sorozat legújabb részében Ethan Hunt (Tom Cruise) és az IMF csapat néhány ismerős szövetségessel együtt fut versenyt az idővel egy balul elsült küldetés után…
Filmek a TV-ben
18:15
Hans Christian Andersen: Életem története 2.
amerikai családi kalandfilm, 2003
18:20
Brazilok
magyar vígjáték, 2017
18:30
Harmonium
japán filmdráma, 2016 (feliratos)
18:45
Támadás a Fehér Ház ellen
amerikai akciófilm, 2013 (ism.)
18:50
Mint a hurrikán
amerikai vígjáték, 1999
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.