Kereszt-tűzben – Keresztényüldözés a Közel-Keleten

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2017. szeptember 19. - október 31.
Tudományos alapokra helyezve, történetileg és szakmailag alátámasztva hívja fel a figyelmet a Közel-Keleten zajló keresztényüldözésekre a Magyar Nemzeti Múzeum most nyílt, nagyszabású kiállítása.
A tárlat olyan egyének személyes történetein keresztül mutat rá a helyzet tarthatatlanságára, akik egy-egy közösséghez és/vagy kultúrához való tartozásuk miatt szenvednek el rendkívül súlyos atrocitásokat nap mint nap, emellett pedig igyekszik feltárni az okokat és felvázolni a következményeket is. 
 
Szomorú, de szinte már fel se kapjuk a fejünket, ha azt halljuk a híradásokból, hogy újabb robbantás vagy véres összecsapás történt valahol a Közel-Keleten vagy Észak-Afrikában. Pedig a humanitárius katasztrófa sújtotta térségekben a naponta ismétlődő személyes és közösségi tragédiák mindenkit érintenek, a legtöbb atrocitást elszenvedő keresztények sorsa pedig kiemelt figyelmet kellene, hogy követeljen tőlünk. 
 
„Az elmúlt évek eseményei korábban soha nem látott mértékben rázták meg közösségeiket és gyorsították fel számarányuk radikális csökkenését. A nyugati kultúra keresztény gyökerei a Közel-Kelet véráztatta földjébe ágyazottak, kitépésük, elhalásuk az egyetemes emberi civilizációt alapjaiban rengetheti meg” – mondta Speidl Bianka, a tárlat főkurátora. A Magyar Nemzeti Múzeum „mint a magyar és keresztény kultúrának, illetve annak történeti örökségének őrzője és kezelője” feladatának tartja, hogy ezeket a problémákat elemezze és érzékenyen megjelenítse – ennek jegyében született ez a figyelemfelkeltő és elgondolkodtató kiállítás. 
 
2017.09.25
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.