Többes számban – Az 1. világháború mindennapjai és a háborús mindennapok valósága

Eger, Hódmezővásárhely, Győr, Karcag, Kecskemét, Debrecen, 2017. december 14-ig
Nem mindennapos jelenség, hogy egy magyarországi nagyváros kellős közepén egyszer csak egy valódi múzeumi térbe botlunk, amely kiszakít egy darabot a forgalmas köztérből.
Különleges látványvilágú, elgondolkodtató és az érzelmekre is ható kiállítással indult országjáró körútra a Magyar Nemzeti Múzeum az I. világháború utolsó két évének centenáriumán. Az utazó tárlattal a múzeum célja, hogy a mindenkit érintő, az emberek otthonait feldúló és szeretteiket elrabló Nagy Háború mindennapjait és a háborús mindennapok valóságát azok előtt is feltárhassa, akik nem a fővárosban élnek. 
 
A 18 méter átmérőjű, félgömb alakú sátorba belépve a látogatók nem egy hagyományos kiállításon találják magukat: most testközelben is átérezhetik, milyen lehetett a fronton vagy a hátországban élni száz évvel ezelőtt. „A vándorkiállításon ugyanis nem a szokásos, könnyen mozgatható eszközökön, hanem a század elejének jellegzetes, stilizált tereiben, életnagyságú, interaktív installációk közt lehet megismerni a korszakot” - olvasható a múzeum honlapján.
 
A tervek szerint idén hat, jövőre pedig négy, vagyis összesen tíz vidéki nagyvárosba utazó kiállítás tízezrekhez is eljuthat, olyanokhoz, akiknek nincs lehetőségük a fővárosba utazni, de szeretnék megismerni nagy-, déd- vagy ükszüleik életét a háborús időkben.
 
Az országjáró gömbsátor Eger és Hódmezővásárhely után október 16-án érkezik Győrbe. Az I. világháború korát érzékletesen bemutató, Többes számban című kiállítást hat napon át tekinthetik meg a győriek, majd november 9-étől Karcagon, november 24-től Kecskeméten, december 9-étől pedig Debrecenben lesz látható, a jövő évi tervek között még Vác, Pécs, Békéscsaba és a zánkai Erzsébet-tábor szerepel.  
 
Ingyenes! 
 
2017.10.02
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.