A divat elmúlt 100 évének szentelte legújabb kiállítását a New York-i MoMA

New York, Museum of Modern Art, 2018. január 28-ig
A divat elmúlt 100 évének történetét mutatja be sajátos módon a New York-i Modern Művészetek Múzeumának (MoMA) legújabb kiállítása, amely egy sor hétköznapi ruhadarabot vonultat fel, korántsem hétköznapi kérdéseket feszegetve.
A New York-i intézmény történetében ez a második tárlat, amelyet a ruháknak szentel. Az 1944-es első kiállítást, amely az Are Clothes Modern? címet viselte, a cseh-amerikai író, mérnök, gyűjtő és dizájner, az 1988-ban elhunyt Bernard Rudofsky rendezte - emlékeztetett a The Guardian című brit napilap internetes kiadása. 
 
A 2018. január 28-ig látható Items: Is Fashion Modern? című új tárlatával a MoMA most még izgalmasabb kérdéseket tesz fel, például, hogy miként működik a divat, miként formálja az embereket és miként működik rendszerként. 
 
A tárlaton hétköznapi ruhadarabok és kiegészítők sorakoznak, egyebek között fecskék, biztosítótűk, hidzsábok és fejhallgatók. A látogatók megismerhetik a darabok múltját és egyszersmind a jövőbe is bepillanthatnak. A Chanel és a Dior "kis feketéje" mellett például megjelenik a Little Black (Death) Dress - a kis fekete (halál) ruha -, amely egy speciális tinta révén a testhőmérséklet hatására feketéről fehérre tud változni. 
 
Paola Antonelli, a tárlat kurátora Milánóban nőtt fel, ezért a divat mindig is az élete része volt. Noha sohasem gondolta, hogy a MoMA-nak olyan ruhagyűjteményt kellene felhalmoznia, mint amilyen a New York-i Metropolitan Művészeti Múzeumnak vagy a londoni Viktória és Albert Múzeumnak van - ez nem is küldetése az intézménynek -, mindig is úgy vélte, hogy vannak bizonyos darabok, például a fehér póló és a Levis 501-es farmer, amelyek nem hiányozhatnak egy múzeum gyűjteményéből. 
 
Antonelli elkezdett összeállítani magának egy listát azokról a "ruhadarabokról, amelyek megváltoztatták a világot", és amikor ennek a listának híre a múzeumigazgató Glenn Lowry fülébe jutott, azt javasolta a kurátornak, hogy állítson össze egy kiállítást. 
 
A tárlat céljai között szerepel, hogy a látogatók másképpen szemléljék azokat a tárgyakat, amelyeket birtokolnak vagy birtokolni szeretnének. 
 
(MTI) 
 
2017.10.03
|


Játék
Roger Waters nagy sikerű 2017-18-as US + THEM világturnéjának amszterdami állomásán rögzített koncertfilm a világpremierrel egy időben, 2019 októberében, limitált vetítéssorozatban érkezik a hazai filmszínházakba.
Már a lelőhelyeken az új Pesti Est! Fotózkodj vele ha látod, használd a #pestiestles hashtaget, és mi belépőkkel ajándékozunk meg! #jatek #hashtagjáték #nyeremenyjatek #kulturalisjatek
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.