Kihirdették az idei Margó-díj tízes listáját

Harmadik alkalommal adják át a legjobb első prózakötetért járó Margó-díjat október 22-én a Teslában. A pályázatra idén huszonnégy könyvet neveztek a szerzők és a kiadók, szereplőik között akad macskává változtatott nyugatos, kelet-magyarországi futballbíró és castingra jelentkező kamaszlány is.
A díjra esélyes tíz kötetet kilenc kiadó jegyzi, és az alkotók között idén két újságíró is van: Pető Péter Leshatár című első könyve talán a világirodalom egyetlen regénye, ami egy játékvezető nézőpontjából mesél a fociról, Szerényi Szabolcs Éhség című novelláskötete pedig egyszerre felkavaró és szórakoztató. Gulyás Péter A végtelen térségek örök hallgatása című első regénye egy véres gimithriller, amelynek legsokkolóbb jelenetét senki sem felejti el egyhamar.
 
Mi történt pontosan Josef Mengelével Dél-Amerikában, kérdi debütálásában Gyurkovics Tamás, és meg is válaszolja azt. Storno Milán Földalatti nyár című könyvének hőse a pesti éjszakában kallódik, hajszol valami boldogsághoz hasonlót és egy életre meggyűlöli a bulizást. Szirmay Ágnes Szerelemre castingolva - Szappanopera 1. című könyve olyan világba kalauzol, amire még az is kíváncsi, akinek nincs tévéje – egy szappanopera castingjára.
 
Szöllősi Mátyás Váltóáram novellái filmre kívánkoznak, Budapest fölött pedig megjelenik egy szupernova. Tóth Kinga Holdvilágképűek című könyvében egy zárt és sokszor láthatatlan szektával ismertet meg, az immunbetegséggel élők rejtőzködő szektájával, Veres Attila pedig úgy beszél a nyolcvanas évek Magyarországáról, hogy közben furcsa idegen lényekkel népesíti be az ország bizonyos részeit. Szabó Borbála Nincsenapám, seanyám című könyvében Karinthyt és Kosztolányit változtatta macskává, hogy elviselhetővé tegye erősen diszfunkcionális családban élő hősnője mindennapjait.  
 
A díjjal a Margó Irodalmi Fesztivál partnereinek szakmai támogatása is jár: a Bookline a nyertes számára kiemelt kereskedelmi és médiatámogatást nyújt, a Balassi Intézet pedig próbafordítást készíttet a legjobb műből, és azt külföldi könyvfesztiválokra juttatja el.  
 
Margó Irodalmi Fesztivál 
Budapest, október 19-22. 
 
2017.10.09
|


Játék
Annipanni és hű barátja Boribon a vízparton keresnek menedéket a nagy melegben.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.