„Olyan, mintha bedobtam volna egy kézigránátot a popkultúrába” - Darren Aronofsky

A XXI. század egyik legizgalmasabb szerzői filmese, Darren Aronofsky egy minden eddiginél provokatívabb filmmel állt elő, ráadásul az anyám! főszerepére megszerezte a jelenleg legfelkapottabb hollywoodi színésznőt, Jennifer Lawrence-t. De miért provokál bennünket a provokátor?

48 éves.

 

A Fekete hattyú rendezéséért Oscarra jelölték.

 

Az anyám! forgatása óta Jennifer Lawrence a párja.

Ez a film valósággal kiprovokálja az erős reakciót a nézőből. Fel vagy készülve arra, hogy az emberek nagyon hevesen reagálnak majd a látottakra? 
 
Alig várom, hogy részese legyek ennek. Kíváncsi vagyok, milyen beszélgetéseket generál majd a film. Szerintem, ha az anyám!-at megnézed, először beszélni akarsz róla, aztán pedig újra meg akarod nézni. Nem olyan film, amit az emberek általában néznek a mozikban. Inkább, mintha bedobtam volna egy kézigránátot a popkultúrába. 
 
Meglepődtél, hogy egy akkora sztár, mint Jennifer Lawrence főszerepet vállalt egy ennyire kockázatos filmben? 
 
Pont ezért nem is mertem direkt ráírni a szerepet, mert bár őt szerettem volna, a hozzá hasonló kaliberű színésznők hosszú időre előre be vannak táblázva. Tudtam, hogy nem lesz nagy költségvetésünk, és nem voltam biztos abban, hogy a sok nagy filmje között be tud-e vállalni egy kisebbet is. Aztán elküldtem neki a forgatókönyvet, visszahívott, találkoztunk Atlantában, és borzasztó lelkes volt. Hihetetlen nyers tehetség szorult belé és teljesen félelem nélküli színésznő.  
 
Ez már a hatodik közös filmed az operatőröddel, Matthew Libatique-kal. Mesélnél arról, hogyan dolgoztok együtt és mi volt a tervetek az anyám! képi világa kapcsán? 
 
25 évvel ezelőtt találkoztunk a filmsuliban. Mindketten New York-iak vagyunk, mindketten imádtuk a hiphopot, és szinte azonnal megtaláltuk a közös hangot. Tetszett benne, hogy elképesztő stílusérzéke van. Egyetlen dolgon szoktunk csak vitázni: hogy hogyan hozzuk létre a lehető legjobb filmet. De ezzel nincs semmi baj, ezek termékeny viták. Az anyám! esetében a kiindulópont az volt, hogy a történetet mindenképp Jennifer karakterének szemszögéből szerettem volna elmesélni. Lényegében vagy Jennifer arcát vettük, vagy a válla felett filmeztünk, vagy az arcából kiindulva mutattunk valami más képet. Szándékosan keretek közé szorítottuk magunkat, és ezt próbáltuk az erősségünkké tenni. Egy nagyon szubjektív filmben gondolkodtunk. Szerencsére Jennifer végig érdekessé tudta tenni a dolgot a játékával, így a néző nem érzi, hogy annyi időt töltene az arcát nézve. 
 
Miért épp Javier Bardemet választottad párjául? 
 
Olyasvalakire volt szükségem, aki tud nagyon sármos lenni, de ha kell, meg tudja mutatni az erőszakos oldalát is. Jennifer mellé amúgy sem könnyű felnőni színészként, de Javier olyan fickó, akinek ez nem okoz gondot. 
 
Az egyik legizgalmasabb szerepet mégis Michelle Pfeiffer kapta, aki egy igazán manipulatív nőt alakít… 
 
Ő egyszerűen a színészet egyik nagymestere. Pont. Elolvasta a forgatókönyvet, megértette a karaktert és pillanatok alatt együtt lélegzett vele. Mindig képes újabbnál újabb rétegekkel gazdagítani a játékát. Nála egyszerre látod, hogy mi folyik a felszínen és érzed, hogy mi van ott legbelül.  
 
Tulu/UIP-Duna Film
2017.10.17
|


Film premierek

Lumiére

francia dokumentumfilm, 90 perc, 2016

Megtorlás

amerikai-angol-belga-francia-holland-svéd western, 148 perc, 2017

Madame

francia vígjáték, 91 perc, 2017

Boldog halálnapot!

amerikai horror, 96 perc, 2017

Az Igazság Ligája

amerikai akciófilm, 121 perc, 2017

120 dobbanás percenként

francia filmdráma, 140 perc, 2017
Játék
Woody Allen legújabb, az ’50-es években játszódó filmjében négy ember sorsa fonódik össze és változik meg végzetesen Coney Island nyüzsgő vidámparkjában.
Filmek a TV-ben
18:10
Eadweard
kanadai filmdráma, 2015 (feliratos)
18:15
Világot látni
francia-görög filmdráma, 2016 (feliratos)
18:40
És most valami egészen más
angol vígjáték, 1971
18:55
The Princess Bride
amerikai kalandfilm, 1987
19:00
Erőnek erejével
amerikai akciófilm, 2013
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.