Nem találtuk meg az Oscar-favoritot a Londoni Filmfesztiválon

A Pesti Est exkluzív beszámolója
A 61. BFI Londoni Filmfesztiválra érve már túl vagyunk az év legjelentősebb filmfesztiváljain, és ekkorra általában már világosan látszik, hogy melyik filmek várhatják komolyabb reményekkel az Oscar-gálát. Most azonban nem így történt: komolyabb esélyesek nélkül startolt el a fesztivál, és ez érződött is a hangulaton.
Bár lapzártánkig a fesztivál még nem adta ki a hivatalos látogatottsági adatokat, a szakmabeliek arról beszéltek, hogy igazán sztárolt filmek híján a közönség is elmaradozni látszott. Ezt az ember könnyedén tapasztalhatta a saját bőrén is. A korábbi években mindig akadt legalább egy-két film, amire a telt ház miatt nem tudtam bejutni, idén még a sztárokkal teli gálákra is lehetett jegyet vásárolni öt perccel kezdés előtt. A sajtóvetítések esetében is ugyanez volt a helyzet: ha az ember nem állt be ötven perccel kezdés előtt a sorba, akkor is garantált volt számára a kényelmes moziszék, pedig tavaly A régi város és a Kaliforniai álom vetítésén kisebb tömegek rekedtek kint. Mindez persze nem jelenti azt, hogy Clare Stewart fesztiváligazgató és társai most rosszul végezték volna a munkájukat, pusztán az a helyzet, hogy idén eddig egyetlen film sem tudott annyira kiemelkedni a mezőnyből, hogy már ebben a szakaszban tömegeket vonzzon. 
 
Furcsa módon pont az egyik legbritebb Oscar-várományost, a Gary Oldman főszereplésével készült A legsötétebb órát sikerült kihagyni a programból, pedig ha van idén garantált Oscar-jelölt film, akkor az ez. Persze akadnak már most olyan alkotások, amik kissé kiemelkednek a mezőnyből. A víz érintése című Guillermo del Toro-fantasy például a rendező legjobb munkája a A faun labirintusa óta: egy néma lány és egy halember szerelmét meséli el olyan fantáziadúsan, ami csak a legnagyobbakra jellemző. Ha az Akadémia legyőzi a Netflix undorát, a Mudbound című sáros, rasszizmussal átitatott amerikai családregény is könnyen ott találhatja majd magát a jelöltek között: teli van óriási alakításokkal. 

Willem Dafoe már most varrathatja az öltönyét az Oscarra, ugyanis a The Florida Project gondnokaként olyan szívvel teli alakítást nyújt, ami garantálja a jelölést. A világ egyik legröhejesebb teniszmeccsét feldolgozó Battle of the Sexesről azonban kiderült, hogy csak távolról tűnik igazi Oscar-alapanyagnak: a valóságban egy vérbeli, rendkívül szórakoztató közönségfilm, amiben mind Emma Stone, mind Steve Carell emlékezeteset nyújt. A Sundance-t, Berlint és Miskolcot is megjárt Szólíts a neveden című meleg szerelmesfilm Londonban is tovább toborozta híveit, de a program talán legerősebb pontját a 45 év rendezőjének új filmje, a Lean on Pete nyújtotta. Andrew Haigh egy vérbeli amerikai road movie-t forgatott egy lóval elszökő kamaszfiúról, melynek embersége a szívünk mélyéig hatol. Csodálkoznék, ha jövőre Jake Gyllenhaalnak nem jönne össze az Oscar-jelölés: a bostoni maraton bombamerénylete közben a lábát elveszítő Jeff Bauman története pont olyan alapanyag, amit az Akadémia tagjai kedvelni szoktak, Gylenhaal pedig kihozza a szerepből a maximumot a Stronger című filmben. 
 
Közben verseny is zajlott Londonban, bár nem premierfesztiválként ennek a hírértéke kevésbé jelentős. Az Andrea Arnold vezette zsűri az orosz Szeretet nélkült hozta ki győztesnek az izmos mezőnyből (a film hamarosan a magyar mozikban is bemutatkozik), az elsőfilmesek között pedig a dél-afrikai The Wound diadalmaskodott, ami a férfivá válás témáját dolgozta fel újszerű szemszögből.  
 
 
Tulu
2017.10.17
|


Film premierek

Lumiére

francia dokumentumfilm, 90 perc, 2016

Megtorlás

amerikai-angol-belga-francia-holland-svéd western, 148 perc, 2017

Madame

francia vígjáték, 91 perc, 2017

Boldog halálnapot!

amerikai horror, 96 perc, 2017

Az Igazság Ligája

amerikai akciófilm, 121 perc, 2017

120 dobbanás percenként

francia filmdráma, 140 perc, 2017
Játék
Woody Allen legújabb, az ’50-es években játszódó filmjében négy ember sorsa fonódik össze és változik meg végzetesen Coney Island nyüzsgő vidámparkjában.
Filmek a TV-ben
18:15
Naplemente
angol-luxemburgi filmdráma, 2015 (feliratos)
18:30
Nyomul a nyolcadik dimenzió
amerikai kalandfilm, 1984
18:45
A szólista
amerikai dráma, 2009
18:55
Kettőn áll a vásár
amerikai vígjáték, 1995
18:55
Különösen veszélyes
amerikai akciófilm, 1997
Copyright © 2017 Minnetonka Lapkiadó Kft.