Ige-idők – A Reformáció 500 éve

Budapest, Magyar Nemzeti Múzeum, 2017. április 26. - november 5.
Tematikus tárlatvezetésekkel, izgalmas előadásokkal és kerekasztal-beszélgetésekkel, október 24. és 29. között a Protestáns Dokumentumfilmek Hetével, október 31-én, a Reformáció Ünnepén pedig a hitviták korát és a kora újkori ember lelki vívódásait megelevenítő, formabontó Élő Múzeum programmal is kiegészül a Magyar Nemzeti Múzeum nagyszabású kiállítása.
A Reformáció Emlékév keretében megrendezett és kiemelten kezelt Ige-idők – A Reformáció 500 éve című tárlatot április végi indulása óta rendkívül nagy érdeklődéssel kísérte. A kiállítás november 5-én búcsúzik, vagyis még van egy kis időnk újranézni, vagy ha eddig kimaradt, gyorsan bepótolni – megéri. 
 
Közel száz kölcsönző intézmény több mint négyszáz tárgyát láthatjuk egybegyűjtve, amely a magyarországi reformáció történetének folyton változó, összetett viszonyaival ismerteti meg a látogatót. Páratlan kincseket tekinthetünk meg, és részletes magyarázó szövegek segítségével tájékozódhatunk a tárlaton. Az erdélyi fejedelmek portréi, Huszár Gálnak a világon egyetlen példányban létező énekeskönyve, az Esterházy-gyűjtemény egyes darabjai, a 17. századi politikai röplapok, a 18. századi torvaji orgona mind-mind e fél évezred szellemi és tárgyi lenyomata, egymás mellett való bemutatásuk magyarországi és határon túli múzeumok, gyűjtemények és egyházközségek példamutató összefogásával valósult meg. 
 
A tárlathoz egy kamarakiállítás is kapcsolódik, a Hosszú Gyula által szervezett Huszadik századi protestáns életutak.  
2017.10.17
|


Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.