„Azt akartam, hogy a Suburbicon egy szórakoztató, gonosz humorú és mérges mozi legyen” - George Clooney

Imádjuk George Clooney-t színészként, de úgy fest, a közeljövőben inkább rendezőként találkozhatunk majd vele. A magánéletben is aktívan politizáló színész a filmjeiben sem veti meg a közéleti témákat, amire kiváló példát jelent új mozija, a Velencei Filmfesztiválon bemutatkozó Suburbicon.

56 éves.

 

A Suburbicon már a hatodik filmje rendezőként.

 

A Sziriana mellékszerepéért Oscar-díjat kapott.

Miért épp ezt a korszakot választotta a filmje témájául? 
 
Amikor ma arról beszélnek, hogy „Tegyük újra naggyá Amerikát!”, akkor többnyire Eisenhower elnök időszakára, az ötvenes évekre gondolnak. Persze Amerika akkoriban főképp a fehér, heteroszexuális férfiak számára volt igazán nagy, a többieknek nem annyira. Érdekes volt számomra felemelni a függönyt és megmutatni, hogy mi rejlik az akkori, tökéletesnek hitt Amerika felszíne alatt. Szerencsétlenségünkre a Suburbiconban érintett témák ma is ugyanolyan aktuálisak, mint abban a korszakban, amikor a film játszódik. 
 
Az ön gyerekkorában, a hatvanas években milyen volt a helyzet? 
 
Az a polgárjogi mozgalmak legizgalmasabb időszaka volt, és ha valaki nyitott szemmel járt, akkor nem tagadhatta, hogy bőven maradt még tennivaló a rabszolgaság megszüntetése után is. A hatvanas évek a szegregáció korszaka volt, és a társadalom a problémáiért a feketéket vádolta. Úgy hiszem, hogy valamit biztosan nagyon rosszul csinálsz, ha az összes gondodért és bajodért a feketéket okolod. A fehér férfiak privilegizált időszaka kezd elmúlni, de ennek így kell történnie.  
 
Mit gondol, a jövő jobb lesz annál, mint ahogy most élünk? 
 
Sötét felhők gyülekeznek most az országunk felett. Optimista vagyok – ahogy az a film végén is látszik –, hiszek az USA-ban, és úgy gondolom, túl fogunk jutni ezen a mélyponton. Mert jelenleg nem bízhatunk a kormányzatunkban, akik az ország bíráinak döntéseit és a sajtót kritizálják ahelyett, hogy végeznék a dolgukat. Az egész ország mérges, mert az egész világ mérges. A filmem erre az érzésre reflektál, ugyanakkor nem akartam társadalmi-politikai leckét felmondani. Azt akartam, hogy a Suburbicon egy szórakoztató, gonosz humorú és mérges mozi legyen, és azt vettem észre, hogy ahogy forgattuk, a film egyre haragosabbá vált. 
 
A filmed főszereplőire átlagemberként vagy szörnyetegként tekintesz? 
 
A társadalom szörnyetegei nem csak úgy a semmiből születnek: évek hosszú sora folyamán formálódnak szörnyeteggé, általában hülye hibák sorozatának következményeként. A szereplőim például egy nem túl jól átgondolt tervet eszelnek ki, és minden egyes alkalommal, amikor választás elé kerülnek, rosszul döntenek. Azért bérelnek fel gyilkosokat, mert ők maguk nem azok, aztán mégis gyilkosokká válnak. Amikor a végén Matt Damon karaktere ott ül a fiával, már nem ugyanazt az embert látjuk, akit a film elején megismerhettünk. A karakter az általa megtett út során szörnyeteggé vált. Ebben a filmben a szereplők saját magukból csinálnak szörnyeteget. 
 
A polgárháborús korszak szimbólumai kapcsán manapság sok vita zajlik az Egyesült Államokban. Ön mit gondol róluk? 
 
Kentuckyban nőttem fel, ahol mindig voltak a gyerekeknek játékok, amikben az amerikai polgárháborúra emlékeztünk. Beöltöztünk északi vagy déli katonának, és én déli akartam lenni, mert lázadónak lenni menőnek tűnt. Igazából nem értettük az egészet. Ott álltunk büszkén egy olyan zászló alatt, amit azok lobogtattak, akik szét akarták tépni az Egyesült Államokat azért, hogy továbbra is rabszolgákat tarthassanak. És veszítettek. Nos, ha ezeket a szimbólumokat ma a pólódon akarod hordani, vagy ki akarod tenni a házadra, akkor hajrá, sok szerencsét a szomszédaiddal! De ha valaki egy középületre teszi ki őket a gyűlölet jelképeként, amit részben az afroamerikai adófizetők pénzéből tartanak fenn, azt nem tartom tolerálhatónak.  
Tulu/Cinetel
2017.10.22
|
(20 kép)


Film premierek

Lány

belga-holland filmdráma, 105 perc, 2018

Gyémánthajsza

amerikai krimi, 104 perc, 2018

A sértés

amerikai-belga-ciprusi-francia-libanoni filmdráma, 112 perc, 2017

A belleville-i zsaru

francia vígjáték, 90 perc, 2018

Ruben Brandt, a gyűjtő

magyar animációs film, 96 perc, 2018

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

amerikai-angol fantasy, 134 perc, 2018
Játék
Egy kíméletlen drogháborúban nincsenek szabályok... Miután a mexikói kartellek terjeszkedése egyre nagyobb méreteket ölt az Egyesült Államok területén, Matt Graver (Josh Brolin) különleges ügynök újabb véres küldetésre indul.
Filmek a TV-ben
H
12
K
13
Sze
14
Cs
15
21:40
Boszorkányvadászat
amerikai akciófilm, 2011
21:50
A setét torony
amerikai fantáziawestern, 2017
21:55
Távol és mégis közel
angol-francia-német filmdráma, 1993
21:55
Vasvirág
magyar játékfilm, 1958
22:00
Deja vu
amerikai thriller, 2006
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.