Nyomhagyás – Nyomtatás. Maurer Dóra grafikai munkássága 1955-1980

Budapest, Magyar Képzőművészeti Egyetem, 2017. október 13. - december 3.
Ritkán vagy soha ki nem állított alkotásokat is bemutató tárlat nyílt Maurer Dóra, a ma nemzetközileg is az egyik legmagasabbra értékelt magyar művész grafikai munkáiból a Magyar Képzőművészeti Egyetemen.
A Nyomhagyás – Nyomtatás című kiállítás különleges nézőpontból, a sokszorosított grafikák felől közelít annak az alkotónak a gazdag életművéhez, akinek műalkotásait London, Párizs és New York legjelentősebb múzeumaiban is bemutatták. A csaknem száz művet felvonultató válogatás reprezentatív, a főiskolás évektől jutunk el a későbbi, konceptuális korszak kiemelkedő műveihez és sorozataihoz. A tárlat az életmű egységében láttatja a sokszorosított grafikákat, kiegészítve azokat az azonos gondolatkörben fogant fotókkal, fotogrammokkal és filmekkel. 
 
Maurer Dóra 1961-ben végzett a Képzőművészeti Főiskolán képgrafika szakon. Diplomamunkaként készült rézkarcsorozatát túl modern látásmódjára hivatkozva visszautasította a bíráló bizottság. Pályája első évtizedében kitartott a művészi sokszorosított grafika mellett, a rézkarcolás művészetének a mestere lett, 1976-ban könyvet is írt a témáról (Rézmetszet, rézkarc). Virtuóz technikai tudása ellenére soha nem elégedett meg a tradicionális formák kereteivel, folyamatosan kísérletezett az anyagokkal és az eljárásokkal. A hetvenes években a hazai konceptuális grafika alapvető műveit hozta létre kísérleti munkáival. Olyan fogalmak kötődnek a nevéhez, mint az egymást követő mozgásfázisokat rögzítő folyamatgrafika vagy a művészi akciókat dokumentáló akciógrafika, utóbbi jellegzetes típusa a lábnyomok által alkotott egyedi nyomat, a pedotípia.  
2017.10.22
|
(15 kép)


Játék
Murray Schisgal amerikai író, több világsikert aratott színpadi mű szerzője. A Második nekifutás című fergeteges vígjátéka 1986-ban játszódik. A Karinthy Színház előadásának főszereplője és a rendezője Szilágyi Tibor.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.