„A Teremtő Lángész” – Egy kultuszkép története

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2017. október 19. - 2018. február 18.
Száz éve hunyt el Madarász Viktor (1830–1917), a magyar történelmi festészet egyik legjelentősebb képviselője. A Szépművészeti Múzeum – Magyar Nemzeti Galéria a centenárium apropóján a művész nagyszabású életműve előtt egy friss kutatásokra épülő kamarakiállítással tiszteleg.
A tárlat merőben új megvilágításban láttatja Madarász egyik fő művét, a Hunyadi László siratása című olajfestményt. A műtárgy az alapos restaurálást követően hosszú idő után most mutatkozik be először újra teljes pompájában a nagyközönség előtt. A kiállítás olyan, eddig publikálatlan, párizsi levéltárakban frissen végzett kutatásokra épül, amelyek a festőművész kultikus művét, a „magyar Pietà”-ként emlegetett festményt Madarász legtermékenyebb, párizsi korszakának bemutatásával egészen új fénytörésbe helyezik. 
 
A festőművész 1859-ben Párizsban festette a szóban forgó festményt, és azonnal felhívta vele magára a figyelmet a Pesti Műegylet kiállításán. „Teremtő lángészként” ünnepelte a Napkelet című újság kritikusa, a híre pedig külföldre is elért. „A kora »francia romantikájának« légkörében festett Hunyadi László siratása emblematikus fő műve nemcsak a Madarász-életműnek, de a 19. századi magyar történeti festészet egészének is” – mondta el a kiállítás kurátora, Krasznai Réka.  
2017.10.30
|
(5 kép)


Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.