drMáriás képei New Yorkban

New York, Hungarian Cultural Center, november 17-ig
drMáriás festményeiből készült nyomatokból nyílik kiállítás New Yorkban november 3-án a Balassi Intézet szervezésében. Másnap Antal István Juszuf rendező emlékére vetítést tartanak az alkotó válogatásában az Anthology Film Archives moziban.
„A szentendrei Vinczemill papírmerítőműhelyben nemrég készítettek néhány tucat nyomatot az elmúlt öt évben készült képeimből. Ezeken leginkább politikusok, közéleti szereplők, diktátorok alakjai szerepelnek egy-egy klasszikus festőóriás stílusában. A nyomatok hozzávetőleg A4-es méretűek” - mondta drMáriás az MTI-nek. A Longing and belonging (Vágyni és tartozni) című tárlaton, amely november 3-tól két héten át látható a manhattani 10 Thousand Steps angol-magyar könyvesbolt szalonjában, 23 darab nyomat lesz megtekinthető a New York-i Magyar Kulturális Központ kulturális attaséja, Szegedi Márton szervezésében. 
 
A kiállításon szerepel mások mellett a Nyomj rám egy lájkot! - Sztálin, az év menedzsere című kép nyomata, amely az egykori diktátort egy laptoppal ábrázolja, a Mao Modigliani műtermében című művön a volt kínai pártvezető a híres olasz piktor fekvő aktjának fejeként néz vissza, Kim Dzsong Un észak-koreai diktátor Mark Rothko műtermében jelenik meg. Mussolini fasiszta vezért női testépítőként ábrázolja drMáriás, de látható lesz a tárlaton Che Guevara Henry Rousseau stílusában vagy David Bowie á la Van Gogh. 
 
A festőművész beszámolt arról is, hogy november 4-5-én a Balázs Béla Stúdió avantgárd filmeseinek alkotásaiból rendeznek rövidfilmfesztivált New York vezető művészmozijában, az Anthology Film Archivesban, szintén a Balassi Intézettel együttműködésben. Az első napon - drMáriás és Szegedi Márton közös válogatásában - a 2009-ben elhunyt Antal István Juszuf emlékére vetítik le a rendező néhány rövidfilmjét (köztük a Kálváriát, A fekete macskát és A Nap fiait), valamint a néhai művész amerikai rendező, konceptuális művész barátja, a világhírű Jonas Mekas Antal Istvánról készült munkáját. Másnap, november 5-én mások mellett Sára Sándor, Huszárik Zoltán, Bódy Gábor és Hajas Tibor egy-egy rövidfilmje látható ugyanott. 
 
drMáriás (Máriás Béla) az egykori Jugoszláviában, Újvidéken született 1966-ban, első önálló kiállítását is ott rendezte 1987-ben. 1986-1991 között a Belgrádi Művészeti Egyetemen végzett tanulmányokat. 1986-ban megalapította a Tudósok zenekart, a magyar underground azóta is működő, legendás együttesét. A délszláv háború elől menekülve költözött Magyarországra, 1991 óta Budapesten él. 
 
Az elmúlt három évtizedben képzőművészeti munkáival számos kiállításon találkozhattak a látogatók: többek között Budapesten, Pécsett, Debrecenben, Pekingben, Mariborban, Belgrádban, New Yorkban, Bécsben, Moszkvában, Berlinben, Brüsszelben és Londonban. drMáriás íróként is alkot, 2015-ben megjelent Mona Lisa és a tenger című regénye volt a tizenkettedik kötete. 
 
(MTI) 
2017.10.31
|


Játék
Minden eddiginél nagyobb területen, több kiállítóval, exkluzív fashion show-val és egy vadonatúj, egyedülálló kuponakcióval jelentkezik az Őszi Esküvő Kiállítás a Hungexpón.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.