Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon

Budapest, Magyar Nemzeti Galéria, 2017. november 17. - 2018. február 18.
Egy különleges korszak, a hatvanas évek Magyarországának mindennapjait mintegy 350 műalkotás – festmények, szobrok, grafikák, könyvek, plakátok és iparművészeti alkotások – eleveníti fel a Magyar Nemzeti Galéria most nyíló új, időszaki kiállításán.
A hiánypótló tárlat közelmúltunk két meghatározó történelmi eseménye, az 1956-os forradalom és az 1968-as prágai tavasz közötti egy évtized művészetéről igyekszik átfogó képet adni. A nagyszabású kiállítás darabjainak nagy része múzeumi raktárakból érkezett, vagyis a múzeumba kerülésük óta eltelt ötven-hatvan évben még soha nem láthatta őket a közönség. A tárgyalt időszak azért különösen izgalmas, mert ekkor született meg a kommunista kultúrpolitika legendás „Három T”-je, az egypárti vezetés kultúrára vonatkozó kategóriarendszere, amely a művészeti eseményeket, a kiállításokat és a könyvkiadást is nagyban befolyásolta a művek Tiltott, Tűrt és Támogatott kategóriák szerinti minősítésével.  
 
Ennélfogva a kiállítás fókuszában értelemszerűen az áll, hogy az olyan elhallgatott témák ellenére, mint 1956, a szovjet megszállás vagy a diktatórikus rendszer lélekölő volta, a művészek hogyan kísérleteztek a különféle alkotási módokkal, hogy ebben az illúzióvesztett időszakban is megtalálják a korszerű művészi kifejezés „keretek között” maradó formáit. 
 
A tárlaton a korszak olyan jelentős mestereivel találkozunk, mint Kokas Ignác, Somogyi József, Kurucz D. István, Berki Viola, Kondor Béla, Csernus Tibor, Gruber Béla, Korniss Dezső, Gyémánt László, Mácsai István vagy Viktor Vasarely, valamint néhány külföldi alkotó is feltűnik, többek között Renato Guttuso, Picasso, Fernand Léger és Bernard Buffet, akik tematikusan vagy stílusukat tekintve inspirálták az itthoni művészeket. 
2017.11.13
|
(9 kép)


Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.