Így készült a Coco

A Pixar tévedhetetlensége ugyan már néhány éve oda, de ez még nem jelenti azt, hogy nem a világ egyik legkreatívabb animációs filmgyártó cégéről van szó. Legújabb filmjük a tengerentúli kritikusokat és a mexikói nézőket már lenyűgözte. Íme néhány izgalmas információ a háttérből.

Kapcsolódó cikkek

10. A Coco már 2011 óta készül a Pixar műhelyében, és ezzel a leghosszabb idő alatt legyártott animációs filmnek számít a cég történetében. 
 
9. A Coco a Disney és a Pixar utolsó eredeti sztorin alapuló animációs filmje ebben az évtizedben, lévén az összes többi hátralévő projekt (Jégvarázs 2., A hihetetlen család 2., Toy Story 4. stb.) folytatásnak számít.  
 
8. A filmesek öt alkalommal utaztak Mexikóba, hogy tanulmányozzák az ottani kultúrát, az embereket, az ételeket és a tradíciókat, hogy a hely ábrázolása minél pontosabb legyen a moziban. 
 
7. A Holtak földjének kinézetét egy mexikói város, Guanajuato inspirálta, amit a világ a rikítóan színes házairól ismer, melyek egy domboldalon sorakoznak, éppen úgy, ahogy a filmben. 
 
6. Lee Unkrich rendező eleinte egy mexikói zeneszerzőt akart szerződtetni a Cocóhoz, ám végül a Pixarnál már rutinnal rendelkező Michael Giacchino mellett döntött. Kompromisszumként Giacchino mexikói zenészek közreműködésével vette fel a score-t. 
 
5. Ez a Pixar második olyan filmje, ahol a karakterek egy specifikus és jellegzetes nemzetiség tagjai. Az első alkalmat a Merida, a bátor jelentette, ami végig Skóciában játszódott. 
 
4. A karakterek megalkotásánál a Pixart a legnagyobb kihívás elé a csontvázszerű élőholtak megalkotása állította, bár az, hogy már nem rendelkeznek izomrendszerrel, egyúttal segített is az animáció elkészítésében. 
 
3. A film eredeti címe Día de los Muertos (vagyis a Halottak napja) lett volna, amit a Pixar megpróbált levédeni, csakhogy az ünnepük nevének levédetését a mexikóiak nem vették túl jó néven, és ennek hangot is adtak. A botrány elkerülése végett a cég végül visszalépett és címet változtatott. 
 
2. Részben ennek is köszönhető, hogy a film világpremierjét is Mexikóban tartották, ami egyfajta bocsánatkérésnek is tekinthető az alkotók részéről a nem túl etikus korai húzásukért. 
 
1. Ez lesz az első olyan Pixar-animáció, amihez nem a Pixar készített kísérőfilmet, ugyanis a Coco előtt az Olaf jeges karácsonya című, jégvarázsos, 21 perces kisfilmet vetítik, amit a Pixar anyacége, a Disney készített. 
 

 

 
2017.11.20
|
(14 kép)


Film premierek

Üveg

amerikai akcióthriller, 129 perc, 2019

Tű, cérna, szerelem

francia-indiai filmdráma, 99 perc, 2018

Kurszk

belga-luxemburgi filmdráma, 117 perc, 2018

Az átkelés madarai

dán-kolumbiai-mexikói gengszterfilm, 125 perc, 2018
Játék
A Nőkből is megárt… című előadásban Tordai Teri és lánya, Horváth Lili újra egy színpadon láthatók.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.