Ismerd meg a hazádat mozgalom! - Avagy járd be az országot hétvégenként!

Az addig oké, hogy fel tudod sorolni a legismertebb magyar városokat, de vajon voltál már mindegyikben? Na és megmásztad már a hegyeinket? Ittál már őrségi pálinkát? Ettél már mátrai csipkebogyólekvárt?
Ha kimozdulós programra vágysz, ezentúl ne csak Budapest határain belül gondolkodj! Nagyjából két nap, vagyis egy hétvége alatt ugyanis tökéletesen bejárható a legtöbb szépséges tájunk! Egy kis segítségként listába szedtük a kedvenc őszi úti céljainkat!
 
Útipakk 
 
Akár vonattal vagy busszal, akár autóval indulsz neki az útnak, nem lesz szükséged hatalmas csomagokra. Bőven elég egy-egy ilyen kétnapos városnéző kirándulásra egy egyszerű, de kényelmes hátizsák, amibe az aznapi elemózsiád, egy üveg víz, egy kis pénz, na meg persze az irataid beleférnek. Másra ugyanis nem lesz szükséged az út alatt. Ha pedig a csomagolt szendvicsek elfogynak, vagy melegedni vágysz, irány egy izgalmas helyi vendéglő! 
 
Aggtelek – Ha csodára vágysz! 
 
Bizonyára hallottál már az ország egyik legvarázslatosabb cseppkőbarlangjáról! Na de egy dolog hallani, és más élőben látni azt a mesebeli helyet, ahol a természet évezredek alatt alakított ki hatalmas termeket és pazar szobrokat - mindezt a föld alatt!  
 
Eger – Életre kel a történelem 
 
Ha máshogy nem, képzeletben egészen biztosan bejártad már az egri várvédőkkel a környéket, amikor kötelező olvasmányként az Egri csillagokat bújtad. A vár a valóságban is életre kel, hiszen megannyi kiállítás emlékeztet a dicső törökverőkre. Ám a várbeli barangolás után magát az óvárost is érdemes bejárni, ahol a mai napig rengeteg emlék maradt fent a legendás török korból: minaret, török fürdő és a Pasa Sátra segít az időutazásban! 
 
Mátra – Friss levegő, mesebeli ösvények, erdő illat, mókusok 
 
Nem város ugyan, de hazánk egyik legszebb helyszíne a Mátra, ahol a kirándulók, a kalandparkba vágyók, a szalonnasütők és a csillagtúrázók is ugyanúgy rátalálnak a nekik való élményre, mint a téli sportok szerelmesei. Ráadásul a hegy teteje felé közeledve egyre inkább úgy érezheted, hogy megállt az idő. 
 
Őrség – Az élő skanzen 
 
A természet lágy ölén bújik meg a csaknem érintetlennek mondható őrségi táj, színpompás falevelekkel, réges-régi tanyákkal, a festői szépségű Vadása-tóval és a környék egyik legnagyobb kincsével, a tökmagolajjal! Kóstoltad már? 
 
Est-tipp: Kérdezz helybélit! 
 
Az okostelefon korában személyesen sajnos egyre kevesebbet kommunikálunk a mindennapokban és turistaként is, hiszen kedvelt mondat a „majd megnézem a GPS-en…”. Ezeknél a túráknál azonban mi mégis azt mondjuk, lépj oda bátran egy-egy helybélihez, hiszen ők ismerik a legjobban a várost vagy a falut, és nyugodtan kérj tőlük egy-két tanácsot: biztos lesz egy pár szavuk a legszuperebb kávézóról, vagy arról, hogy melyik nevezetességet érdemes megnézni. Szerencsés esetben még a legkiválóbb helyi termelőkhöz is segíthetnek eljutni: míg az Őrségben a tökmagolajat, a Mátrában a kézműves lekvárt és a helyi bort, addig Aggteleken a közeli Szlovákia nemzet eledeleit ajánljuk! 
Kurcz Orsi
2017.11.21
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.