A titkos szenvedély – Vivian Maier fotói

Budapest, Magyar Fotográfusok Háza (Mai Manó Ház), 2017. október 5. - 2018. január 7.
Egy fiatal amerikai történész Chicago régi épületeit tanulmányozta 2007-ben, amikor találomra megvásárolt egy doboz negatívot. Előhívta a fotókat, és meglepetésére lepergett előtte a város története az ötvenestől a kilencvenes évekig – ötven év képekben.
A férfi egyből tudta, hogy valami különlegesre bukkant, ezért megvette az összes maradék tekercset, több mint százezer fotót, 2011-ben pedig kiadott belőlük egy albumnyi válogatást. A világ fotográfusai, műgyűjtői, kiállítói és a kortársművészet-fanatikusai az egekig magasztalták az ismeretlen művészt, akit úgy hívtak, hogy Vivian Maier, és ekkor már két éve nem élt.
 

 
A titkos szenvedélynek hódoló Maier (1926–2009) New Yorkban született. Fiatalsága nagy részét Franciaországban töltötte, majd 1951-ben tért vissza az Egyesült Államokba, ahol élete hátralévő részében dadaként dolgozott. Szabadidejében ötven éven át folyamatosan fotózott, főleg Chicagóban és New Yorkban, és több mint százezer negatívot hagyott hátra. Szenvedélyből dokumentálta az őt körülvevő világot, de nemcsak fotókkal, hanem filmekkel, hangfelvételekkel és különböző gyűjteményekkel is. 
 
A különleges hagyatékból milliomossá lett történész, John Maloof néhány éve dokumentumfilmen kereste a választ arra, ki is volt Vivian Maier, most pedig a Mai Manó Házban láthatunk válogatást a művésznő legjobb munkáiból. 
2017.11.27
|
(4 kép)


Játék
A Nőkből is megárt… című előadásban Tordai Teri és lánya, Horváth Lili újra egy színpadon láthatók.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.