Szúrópróba – Tanúságok és tanulságok az oltások történetéből

Budapest, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, 2017. november 24. - 2018. június 4.
A védőoltások izgalmas és tanulságos történetén kalauzolja végig a látogatót a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum kiállítása. Nem meglepő, hogy az oltások története a népi gyógyászattól eredeztethető.
De azt kevesen tudják, hogy ki volt például Edward Jenner, és hogyan jutott el még a bakteriológiai kutatások forradalmi felfedezései előtt az áldozatait tömegesen szedő fekete himlő elleni védőoltás kikísérletezéséhez, amely felfedezés a 18. század végének közvélekedése szerint az orvoslás történetének legnagyobb jótéteménye volt. Az egyes betegségekre kifejlesztett védőoltásokért folytatott küzdelem története a sikerek mellett tele van kudarcokkal is, a humán kísérletek pedig újra és újra etikai kérdéseket vetnek fel és vallási vitákat generálnak. Ezek mellett sem megy el szó nélkül a kiállítás.
 
2017.12.11
|
(12 kép)


Játék
Murray Schisgal amerikai író, több világsikert aratott színpadi mű szerzője. A Második nekifutás című fergeteges vígjátéka 1986-ban játszódik. A Karinthy Színház előadásának főszereplője és a rendezője Szilágyi Tibor.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.