Miért ne lehetne kutya jó a karácsony?

Az ünnepi készülődés egyik legizgibb része a karácsonyi ajándékkutatás, az a több napos ötletelés, aminek a végén rájössz, hogy ki minek örülne a legeslegjobban. Ha pedig van házi kedvenc, akkor róla sem szabad megfeledkezned!

Egyes kutatások szerint a fővárosban minden harmadik embernek van háziállata, országos szinten pedig minden második lakos tart kedvencet. Ez már első hallásra sem tűnik kevésnek, főleg ha belegondolsz, hogy ez családon belül akár 2-3 állatot is jelenthet!

Agyaltunk kicsit helyetted is, hogy gördülékenyebben menjen az idei karácsonyi vásárlás, és hogy a négy-, illetve kétlábú, vagy az uszonnyal rendelkező cukiságok se maradjanak meglepetés nélkül szenteste. Állati ajándéktippek következnek!     
 
Akiket könnyű megajándékozni 
 
Mint macska az egérrel
Mint macska az egérrel

Ha cica- vagy kutyagazdi vagy, igazán egyszerű dolgod lehet a karácsonyi ajándékozással. Ezeknek az állatoknak ugyanis nem nehéz örömet szerezni: már egy új ágyikó vagy egy rágcsával teletöltött tál, de egy vicces játék is hatalmas boldogságot és örömteli farokcsóválást/dorombolást szerez nekik. Persze az ember sokszor inkább a saját örömére vásárol meglepetést négylábú társainak: a csilli-villi kutyakabát és cipőcske, vagy egy világító nyakörv nem biztos, hogy első helyen szerepel ebünk kívánságlistáján... 
 
Kutyagumi
Kutyagumi

 
Est-tipp: Amivel nem tudsz mellélőni:
 
Kaja, kaja és kaja…  
 
Óriás csont
Óriás csont

 
 
Veszélyes meglepetések 
 
Kutyajáték
Kutyajáték
Mindig körültekintően válassz ajándékot a háziállatoknak, hiszen ha nem figyelsz, az egészen hétköznapi, ártatlan meglepetések is komoly sérüléseket okozhatnak nekik: soha ne adj éles, hegyes játékot, ami rohangálás közben bajt okozhat. De van más is, amire érdemes tekintettel lenni: csakúgy, mint az egészen kis gyerekeknél, a lenyelhető dolgokra is figyelni kell, mert míg például egy nagyobb kutya – jobb esetben – ösztönösen tudja, hogy ne egye meg a műanyag labdát, addig egy kölyökkutya vagy egy hüllő ezzel nem feltétlenül van tisztában. Szóval csak óvatosan! 
 
Akiket kicsit nehezebb megajándékozni 
 
A kutya-cica témánál bonyolultabb az életed, ha esetleg pockot, hörcsögöt, egeret, papagájt, pintyet, halat, teknősbékát, vagy lovat, netán pókot tartasz. Ezeket a fajokat ugyanis valamivel nehezebb úgy igazból meglepni. Persze azért ők sem vetik meg, ha például egy-két kiegészítővel kényelmesebbé, otthonosabbá, hangulatosabbá teszed a fészküket, óljukat, terráriumukat, vagy ha ínyencfalatokkal dobod fel a mindennapi menüt.  
 
Tiltott ajándékozás 
 
Míg a világ számos részén egyre nagyobb divat a háziállatokat is meglepni karácsonykor, vannak a Földnek olyan részei, ahol ennek éppen az ellenkezője igaz: egyes ázsiai országokban például kifejezetten nem ildomos megajándékozni az állatokat, ráadásul nem csak karácsonykor, hanem máskor sem. Egyes helyeken vallási tilalom, máshol pedig csak a maradiság és a néphagyományok vaskalapos őrzése szabályoz. 
 
Extrém esetek 
 
Nem nehéz elhinni, hogy vannak agyament ajándékozók, de azért előfordul egy-két különlegesebb sztori, ami túlmegy minden határon: akad, aki többmilliós házat vesz a kutyájának, és van, aki autót. De ma már az sem képtelenség, hogy saját nyaralást fizess be a szőrös kis kedvencednek, hiszen külön kutyavakációra szakosodott utazási irodák is léteznek a világ számos pontján. 
 
Cica a kanapén
Cica a kanapén
Est-tipp: Csináld magad!
 
 
Jár a plusz pont azoknak a gazdiknak, akik saját készítésű meglepetéssel okoznak örömöt a kedvencüknek. A megvalósítás pedig nem is túlzottan nehéz: ki ne tudna darált húsból „szaloncukrot” gyurmázni a kutyájának, néhány deszkából mászókát farigcsálni a hörcsögnek és az egérnek, elhasznált tükörből, flitterekből és óriásgyöngyökből játékot eszkábálni a papagájnak, vagy éppen régi rongyokból labdát varrni a cicának?  
Kurcz Orsi
2017.12.17
|


Játék
A Honeybeast közel hetven zenésszel ontja majd az édesbús slágereket az Aréna színpadján.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.