Ezek voltak 2017 legjobb és legrosszabb filmjei

A Pesti Est és az est.hu válogatása
Volt, amin sírtunk, volt, amin megdöbbentünk, volt, amin nevettünk... A Pesti Est és az est.hu idén is listába szedte az elmúlt egy év filmes legjavát. Íme, 2017 tíz legjobb mozifilmje! Bónuszként az öt legrosszabb filmet is felsoroljuk.
A TOP 10 LEGJOBB FILM
 
10. Egy szent szarvas meggyilkolása 
 
A görög mitológia egyik klasszikus történetét újraértelmező film az év talán legnehezebb néznivalóját kínálta azáltal, hogy egy lehetetlenül nehéz feladat elé állította Colin Farrell karakterét: ki kellett választania, hogy ki haljon meg a családtagjai közül. 
 
9. Lady Macbeth 
 
Mi történik, ha egy nagyon is XXI. századi természetű és gondolkodású nőt a XIX. századba helyezünk, és megnézzük, hogyan bírja a kényszerházasságot? Nagyjából ez lehetett William Oldroyd meglepően friss kosztümös drámájának alapgondolata, és minket megvett kilóra. 
 
8. Tűnj el! 
 
A horror műfaj akkor a legjobb, amikor komoly társadalmi problémákat tud műfaji köntösébe csomagolni. Jordan Peele rendező a magukat többnyire liberálisnak valló emberek rejtett rasszizmusát vette górcső alá ebben a hihetetlenül okos filmben. 
 
7. Dunkirk 
 
Egy Christopher Nolan-mozi mindig nagy esemény, a Dunkirkkel a rendező ráadásul szinte némajátékot forgatott: szereplői alig szólalnak meg, és egy lenyűgöző II. világháborús tablókép rajzolódik meg a szemünk láttára. 
 
6. Wind River - Gyilkos nyomon 
 
Az év legjobb thrillerének a sztorija szögegyszerű: megfagyva találnak a hóban egy lányt egy indián rezervátum közepén, akit előtte valaki/k megerőszakolt/ak. Taylor Sheridan bőrünk alá kúszó képekben mesél Amerika kitaszítottjairól. 
 
5. Vademberek hajszája 
 
Attól, hogy ez az új-zélandi mozi nagyot késett, még nem jelenti azt, hogy ne volna helye a listánkon. A kamasz gangszta és morgós nevelőapja vadonbeli kalandjait bemutató mozi az év legvidámabb perceit hozta el nekünk. 
 
4. Testről és lélekről 
 
Enyedi Ildikó pazar vágóhídi szerelmesfilmje megnyerte a Berlinalét, Európa Filmdíjat hozott Borbély Alexandrának és lapzártánkkor még arra is van esélye, hogy Oscar-jelölt legyen. Kell ennél több? 
 
3. Logan: Farkas 
 
Nem készült ennyire innovatív, ennyire érzelmes és ennyire sötét szuperhősfilm A sötét lovag óta. Méltó búcsú egy nagyszerű karaktertől, és csak azt sajnáljuk, hogy ez a minőség pont az utolsó próbálkozásra jött össze. 
 
2. A régi város 
 
Idén Kenneth Lonergan filmje volt az, ami kitépte a szívünket és sosem ragasztotta vissza a helyére. A családi tragédiát és utóhatásait feldolgozó mozi érzelmi sokkját azóta sem tudtuk kiheverni. 
 
1. Paterson 
 
Minket is meglepett kissé, hogy ebben a drámai csúcspontokat hozó évben pont egy csendes, humanista darab áll majd a legközelebb hozzánk, de ez a buszsofőrként dolgozó költőről szóló Jarmusch-film olyan, mint a nyugalom oázisa a dübörgő világban. 
 
 
 
A TOP 5 LEGROSSZABB FILM 
 
5. Bőrpofa 
 
Már emberemlékezet óta nem volt X-es korhatárbesorolású film a magyar mozikban, de persze ez még önmagában egyetlen horrort sem tesz jóvá, ahogy a Bőrpofa című teljesen felesleges A texasi láncfűrészes mészárlás-előzményfilm is bizonyítja. 
 
4. A sötét ötven árnyalata 
 
A film, amihez képest még A szürke ötven árnyalata is Oscar-díjas klasszikusnak tűnik. Nulla konfliktus, nulla feszültség, nulla erotika, és két jobb sorsra érdemes színész vergődése a vásznon két órán át. 
 
3. A tökéletes gyilkos 
 
Magyar krimi-thriller fronton régóta cefetül állunk, és bár A martfűi rém megmutatta, hogy van remény, a borzalmasan átgondolatlan A tökéletes gyilkos ismét behúzta a műfajt a sártengerbe.  
 
2. A kaptár: Utolsó fejezet 
 
Még a rossz hollywoodi filmekre is szokás azt mondani, hogy „legalább profin összerakták”. Ez sajnos a Resident Evil záró epizódjáról nem mondható el, amit egy stroboszkóp finomságával vágtak meg úgy, hogy a végére kifolyjon a szemünk a megpróbáltatásoktól. 
 
1. Pappa Pia 
 
A Made in Hungária a bizonyíték, hogy lehet jó magyar musicalt forgatni, de a szörnyen koreografált, borzasztóan érdektelen sztorival bíró, elsumákolt slágerparádé, a Pappa Pia csak a türelmünket tette próbára. 
2018.01.08
|


Film premierek

Milliárdos fiúk klubja

amerikai életrajzi dráma, 108 perc, 2018

McQueen

angol dokumentumfilm, 111 perc, 2018

Aquaman

amerikai-ausztrál fantasy, 143 perc, 2018

Álommeló

amerikai romantikus vígjáték, 103 perc, 2018

Pókember – Irány a Pókverzum

amerikai animációs film, 117 perc, 2018
Játék
A Dés. Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, nagy slágerek és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. De az utóbbi években történt valami, kilépett a nyilvánosság elé a saját magának írt dalaival...
Filmek a TV-ben
H
10
K
11
Sze
12
Cs
13
19:55
Elárulva
amerikai akciófilm, 2012
20:00
Qeda: az időutazó
dán sci-fi, 2017 (feliratos)
20:00
Hozzám vagy hozzád?
német vígjáték, 2014
20:30
Pororoca
román film, 2017 (feliratos)
21:00
Az admirális
holland történelmi kalandfilm, 2015
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.