Nyerj páros jegyet a Keretek között – A hatvanas évek művészete Magyarországon c. kiállításra!

Egy különleges korszak, a hatvanas évek Magyarországának mindennapjait mintegy 350 műalkotás – festmények, szobrok, grafikák, könyvek, plakátok és iparművészeti alkotások – eleveníti fel a Magyar Nemzeti Galéria most nyíló új, időszaki kiállításán.
A hiánypótló tárlat közelmúltunk két meghatározó történelmi eseménye, az 1956-os forradalom és az 1968-as prágai tavasz közötti egy évtized művészetéről igyekszik átfogó képet adni. A nagyszabású kiállítás darabjainak nagy része múzeumi raktárakból érkezett, vagyis a múzeumba kerülésük óta eltelt ötven-hatvan évben még soha nem láthatta őket a közönség. A tárgyalt időszak azért különösen izgalmas, mert ekkor született meg a kommunista kultúrpolitika legendás „Három T”-je, az egypárti vezetés kultúrára vonatkozó kategóriarendszere, amely a művészeti eseményeket, a kiállításokat és a könyvkiadást is nagyban befolyásolta a művek Tiltott, Tűrt és Támogatott kategóriák szerinti minősítésével.  
 
Ennélfogva a kiállítás fókuszában értelemszerűen az áll, hogy az olyan elhallgatott témák ellenére, mint 1956, a szovjet megszállás vagy a diktatórikus rendszer lélekölő volta, a művészek hogyan kísérleteztek a különféle alkotási módokkal, hogy ebben az illúzióvesztett időszakban is megtalálják a korszerű művészi kifejezés „keretek között” maradó formáit. 
 
A tárlaton a korszak olyan jelentős mestereivel találkozunk, mint Kokas Ignác, Somogyi József, Kurucz D. István, Berki Viola, Kondor Béla, Csernus Tibor, Gruber Béla, Korniss Dezső, Gyémánt László, Mácsai István vagy Viktor Vasarely, valamint néhány külföldi alkotó is feltűnik, többek között Renato Guttuso, Picasso, Fernand Léger és Bernard Buffet, akik tematikusan vagy stílusukat tekintve inspirálták az itthoni művészeket. 
 
Helyszín: Magyar Nemzeti Galéria
 
Időpont: 2018. február 18-ig
 
Ha szeretnél jegyet nyerni a kiállításra, nincs más dolgod, mint válaszolni az alábbi kérdésre!
 
A határidő lejárt, már nem lehet tippelni!
(9 kép)
Ahol a héten érdemes...
Budapest, Uránia, január 21., hétfő
 
 
január 17 - 23.
 
Budapest, Vígszínház, január 21. 19:30
 
Budapest, Fővárosi Nagycirkusz, január 19. - március 10.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.