Korcsolyázás anno – A Magyar Olimpiai és Sportmúzeum kiállítása

Budapest, Óbudai KK – Békásmegyeri KH, 2018. január 15 - 29.
Illanka, csúszkandó és teténke… Valószínűleg kevesen tudják, hogy ezek a furcsa szavak az egyik legrégibb sportolásra alkalmas eszközünk, a csont- vagy fakorcsolya különféle elnevezései.
A korcsolyázás nemcsak a legszebb és leglátványosabb sportjaink egyike, de az egyik legrégebbi magyar sportág is. Az Országos Mentőegylet megalapítója, Kresz Géza tizenöt társával 1869. december 2-án tette le a Pesti Korcsolyázó Egylet alapjait, a városi tanács pedig díjtalanul engedélyezte nekik, hogy a Városligeti-tó egy részét korcsolyapályává alakíthassák. Kreszék egy kis, fából készült melegedőt is építtettek a saját költségükön, majd néhány héttel később, 1870. január 29-én ünnepélyesen megnyitották a városligeti pályát, a mai műjégpálya elődjét. Ilyen lelkes indulás után nem csoda, hogy első világbajnokunkat (Kronberger Lili) és első Európa-bajnokunkat (Földváry Tibor) is ennek a sportágnak köszönhetjük, a siker pedig újra és újra megtalálja a magyar korcsolyázókat a világversenyeken. 
 
A Békásmegyeri Közösségi Házban két héten át láthatjuk a Magyar Olimpiai és Sportmúzeum vándorkiállítását, amely a hazai korcsolyázás történetét eleveníti fel.  
 
Ingyenes!
2018.01.15
|
(13 kép)


Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.