Egy család – 3 iskolateremtő művész

Kápolnásnyék, Halász kastély, 2017. május 1. - 2018. március 31.
Ferenczy Károly, a magyar impresszionizmus egyik iskolateremtő alkotója 1896-ban Hollósy Simonnal, Réti Istvánnal, Thorma Jánossal, Csók Istvánnal és Iványi-Grünwald Bélával megalapította a nagybányai művésztelepet.
A festőművész a századfordulón egész családjával Nagybányára települt, gyermekei apjuk, a Nagybányai Szabad Festőiskola egyik vezető mestere mellett cseperedtek maguk is képzőművésszé. Ferenczy Béni grafikus, szobrász- és éremművész a huszadik századi magyar plasztika egyik legnagyobb mesterévé vált, Ferenczy Noémi gobelinművészként pedig megújította a hazai kárpitművészetet. Ferenczy Károly egy évvel a halála előtt, 1916-ban közös tárlatot is rendezett gyermekeivel az Ernst Múzeumban. Hármuk műveiből nyílt kiállítás a kápolnásnyéki Halász-kastélyban, az alkotások a szentendrei Ferenczy Múzeumi Centrum gyűjteményének féltve őrzött darabjai.
2018.01.15
|


Játék
Varázslatos élményben lehet része azoknak, akik március 2. és 4. között a Homoktövis utcai Vasas Jégcentrumba (volt Jégpalota) látogatnak, itt kerül ugyanis megrendezésre a Budapest Kupa nemzetközi szinkronkorcsolyázó verseny.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.