Török Richárd emlékkiállítása

Budapest, Műcsarnok, 2018. január 19. - február 18.
Török Richárd 38 évesen, 1993 januárjában távozott közülünk. A váratlanul és fájdalmasan fiatalon elhunyt szobrászművész egyedülálló életművet hagyott hátra, munkáiból a napokban nagyszabású emlékkiállítás nyílt a Műcsarnokban.
„Török Richárd szobrászata egyedülálló jelenség a magyar művészetben. Lezárt és időtlen életmű, melyet alkotója a 20. század utolsó negyedében, egy kultúrpolitikai és ideológiai értelemben egyaránt széttartó, konfliktusokkal terhelt időszakban következetesen épített fel. Az átlátható és átjárható világ embere volt. Minden munkája a maga teljességében, mélységében és összetettségében izgatta. Költőinkről, íróinkról, a magyar és egyetemes kultúrát, történelmet alakító és gazdagító személyiségekről mintázott szobrai plasztikailag rendkívül árnyaltak, megjelenítő erejük lenyűgöző” – írja róla a Benedek Katalin, a tárlat egyik kurátora.  
 
Török Richárd híres munkái között megtaláljuk többek között Szent István szobrait, Bartók Béla bronzba öntött mellszobrát, Mátyás király visegrádi szobrát, Kossuth és Széchenyi szobrát New Yorkban, a magyar ENSZ palotában, valamint egy II. világháborús bronz emlékművet, utolsó alkotása pedig a híres Befejezetlen Madonna, amelyen „az anya szenvedése immár belenyugvássá nemesedik”.
 
2018.01.22
|
(5 kép)


Játék
Csinos lányok, színes ruhák, látványos mozdulatok, karneváli hangulat március első napjaiban a Tüskecsarnokban!
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.