Jégvarázs - Didergős dekorációk a tél szerelmeseinek

Ha eddig azt gondoltad, hogy a tél csak unalmas, hosszú és szürke lehet, akkor lesd meg ezeket a mesevilágot idéző jégcsodákat! Mintha csak Narniába, vagy más csodálatos téli tündérvilágba csöppentél volna! A jó hír az, hogy ilyen kerti dekorációkat te is bármikor könnyűszerrel készíthetsz, mondjuk is a receptet!
Jeges fadísz 
 
Mi sem egyszerűbb, mint fogni egy olyan átmérőjű lábost vagy műanyag tálat, mint amekkora átmérőjű díszre vágysz. Töltsd fel a kiválasztott edényt vízzel nagyjából két centiméter magasan, és szórj bele csipkebogyót, galagonyát, szárított narancsot vagy egy-egy kisebb fenyőágat, majd tedd ki a hűvösre, hogy megfagyjon – persze csak ha épp elég hideg van odakint! Másnap reggelre kész is a díszed. Már csak óvatosan ki kell szedned a jeges díszt a lábasból és egy közepes méretű szöggel lyukat kell ütnöd a tetejébe, hogy felaggathasd egy közeli fára! 
 
Jégből készült mécsestartó 
 
Hasonló módszerrel készíthetsz hihetetlen elegáns kültéri mécsestartókat is: itt ne lábost, hanem mondjuk üres tejfölös- vagy margarinosdobozt használj! Töltsd fel a formát vízzel, úgy, hogy a közepére odaragasztasz egy műanyag kindertojásdobozt – ez lesz később a mécses helye. Természetesen ehhez is fagypont alatti hőmérséklet szükséges, viszont a forma könnyebben eltávolítható. 
 
Jégkoszorú 
 
Csak egy cseppet van nehezebb dolgod, ha jégkoszorú készítésére adnád a fejed: ebben az esetben ugyanis a koszorú belsejébe egyáltalán nem szabad, hogy víz kerüljön. A trükk a kuglófsütő lesz – ennek a belseje üreges, így a jégkoszorúdé is az lesz! Innentől a folyamat ugyanaz, mint a fadísz történetében: víz, galagonya, fenyőágak, szárított narancs, csipkebogyó. Majd hagyd állni egy éjszakát a szabadban, távolítsd el a formát, és reggelre kész is a díszed, aminek az egész környék a csodájára jár! 
 
Jégszobrok 
 
Ha tombolnak a mínuszok, rendelkezel megfelelő szerszámokkal, no meg persze elég merész és ügyes vagy megfaragni egy-egy nagyobb jégdarabot, akkor erről az ötletedről sem szeretnénk lebeszélni, de sokkal jobban teszed, ha ezt inkább profikra bízod. Manapság rengeteg elegáns rendezvényt dekorálnak elképesztő szépségű jégszobrokkal. Nem véletlen, hogy világszerte rangos versenyeket is rendeznek a jégszobrászoknak, akiknek azonban nincs könnyű dolguk, hiszen a jég folyamatosan olvad, ezért újra és újra alakítaniuk kell a művükön. Ha érdekel a téma, érdemes rákeresned a #icesculpture-re! 
 
Jeges élmény a Jéghotelben
 
Több ezer jégtéglából épül fel és főnixmadárként újul meg évről évre az egy különleges fagyasztási technológiának hála bizonyos részein immár egész évben nyitva tartó Jéghotel, a svéd Lappföldön található Jukkasjärvi egyik világhírű nevezetessége, ahol rénszarvasbőr-takaróba és polárhálózsákba burkolva élheted át életed egy nagy kalandját: komoly mínuszokban alhatsz egy teljes egészében jégből faragott szobában, jégből készült ágyon, úgy, hogy közben egy cseppet sem fázol. Ráadásul minden évben tucatnyi pár érkezik, akik a hotel jégtemplomában mondják ki az igent! Brr… (www.icehotel.com
 
Jeges színterápia, avagy jég a lakásban 
 
Persze érthető, ha a sok jeges élmény után most már a szobába vágysz! A téli hangulattól viszont ott sem kötelező megszabadulnod! Ha belopnád a romantikus havas táj érzetét a lakásba, díszíts kékkel, ezüsttel, fehérrel – lehet szó vázáról, szalvétáról, tányérról, tapétáról, díszpárnáról vagy akár függönyről is. Meríts inspirációt a galériánkban található képekből! A hideg színektől nem kell félni, a kék ugyanis megnyugtat és empátiára sarkall egyes szakértők szerint, a jeges árnyalatok pedig segítenek koncentrálni és új, művészi szempontból vizsgálni a mindennapi dolgokat. 
 
Kurcz Orsi
2018.02.06
|
(18 kép)


Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.