Daniel Kehlmann-ősbemutató a Hatszín Teátrumban!

A Pesti Est bemutatja: Szenteste
Német nyelvterület után először Magyarországon láthatja a közönség az idei könyvfesztivál díszvendégének, Daniel Kehlmann-nak a Szenteste című darabját. Április 7-én ősbemutató lesz a Hatszín Teátrumban!
Szenteste egy nőt kihallgatnak. Az óra ketyeg a falon, éjfélkor robban a bomba. A rendőr látszólag mindent tud a nőről, a kihallgatás pedig egyre feszültebb lesz. Vajon elég lesz-e az idő?
 
Hihetetlen izgalmakat ígér Daniel Kehlmann, kortárs német szerző Szenteste című darabjának magyarországi ősbemutatója a Hatszín Teátrumban.
Daniel Kehlmann, aki a 2018-as könyvfesztivál díszvendége lesz, a mai német nyelvű irodalom egyik legkiemelkedőbb alakja. Regényei és esszékötetei már huszonéves korában hatalmas kritikai és közönségsikert arattak. A Szentestét tavaly mutatták be Bécsben, idén pedig Münchenben. Német nyelvterületen kívül a Hatszín Teátrum bemutatója az első. A magyarországi ősbemutatóra a darab szövegét fordította és az előadást rendezte: Szilágyi Bálint, a darabot előadják Petrik Andrea és Rába Roland.
 

 
A darab kapcsán így nyilatkozott a szerző: „Gyerekkorom óta szeretem a Délidő (High Noon) című filmet és nem Gary Cooper vagy a pisztolypárbajok miatt, még csak nem is Grace Kelly, hanem az óra miatt. Az elején ránézünk és tudjuk, hogy délben jönnek a gyilkosok. Attól fogva számoljuk a másodperceket és követjük a seriff minden lépését, hogy társakat találjon. A Délidő egyike a hibátlan filmeknek – nem utolsósorban azért, mert valós időben játszódik, mert az elbeszélt idő és a film időtartama másodpercre pontosan megegyezik. Valami ilyesmit akartam én is csinálni, már régóta. Ez volt az egyik ok a Szenteste megírására: az ötlet, egy óra a falon, amelynek a mutatói a döntő pillanat felé haladnak. A másik ok a döbbenet volt, azokon a dolgokon, amiket Edward Snowden leleplezett: az állam mindent és mindenkit megfigyelhet, a titkosszolgálatok szinte kontroll nélkül működhetnek, a rendőrség pedig annyi mindent tudhat rólunk, amit korábban elképzelni sem tudtuk. De ami még fontosabb: a színház lényegére akartam koncentrálni. A konfliktusra két ember között. Veszély, kihallgatás és a mindig túl gyorsan múló idő.”
2018.02.06
|


Ajándék.
Budapest, Budapest Galéria, január 23. - március 10.

Kisképző 240 - Múlt és jelen összekapcsolása.
Budapest, Műcsarnok, január 23. - március 10.

Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.