Páratlan magyar remekműveket vásárolt a Magyar Nemzeti Galéria

A Szépművészeti Múzeum-Magyar Nemzeti Galéria a Kieselbach Galéria legutóbbi aukcióján - élve elővásárlási jogával - három páratlan értékű alkotás, Berény Róbert, Szántó György és Ziffer Sándor munkájának megvásárlásával gyarapította modern magyar festészeti gyűjteményét.
A közgyűjtemény a galéria aukcióján megvásárolta Berény Róbert 1911-es portréját barátjáról, Weiner Leó zeneszerzőről. A modern magyar képzőművészet egyik kiemelkedő jelentőségű műve Füst Milán gyűjteményének volt része, majd később a Füst Milán Fordítói Alapítvány tulajdonába került. A festmény a nagysikerű Nyolcak című kiállítás egyik kiemelkedő darabja volt. 
 
Szintén a múzeumhoz került az erdélyi magyar avantgárd meghatározó alakjának, Szántó Györgynek az alkotása. A művész budapesti építészeti tanulmányait az első világháború szakította félbe, a fronton elszenvedett sebesülése folytán Szántó előbb az egyik szemére, majd néhány évvel később a másik szemére is megvakult. Az Öröm című képe a művész egyik utolsó alkotása, mivel 1921-ben, huszonnyolc évesen veszítette el örökre látását. A közlemény szerint a közgyűjtemény tulajdonába került festmény az erdélyi magyar avantgárd művészet egyik legfontosabb alkotása.  
 
A harmadik remekmű a nagybányai művészek neós nemzedékének kiemelkedő mesterének, Ziffer Sándornak a munkája. A művész 1907 körüli, úgynevezett fauve-os korszakából csupán kevés alkotás van a Nemzeti Galéria gyűjteményében, sőt önarcképei közül is csupán egy időskori portrét őriznek. Emiatt több szempontból is kiemelkedő ennek a korai, Önarckép zöld falú nagybányai műteremben című képnek a jelentősége.  
 
A megvásárolt remekművek a Magyar Nemzeti Galéria állandó kiállításán tekinthetők meg. 
 
(MTI) 
2018.02.06
|


Florosz Szpirosz Emlékkiállítás.
Budapest, K11 MKK, november 16. - december 2.

Kazovszkij 10.
Budapest, Átrium Galéria, 2018. november 22. - 2019. január 20.

Játék
Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.