Téli bringás gyorstalpaló

Felemelő érzés a napsütésben könnyedén elrobogni egy hosszú dugó mellett a reggeli forgalomban, de mi a helyzet a téli biciklis közlekedéssel? Néhány alapvető szabály, ami megkönnyítheti a kerékpárosok életét.Lassan talán vége lesz a télnek, de amíg még benne vagyunk, addig sem szabad megfeledkezni azokról, akiknek nem jelent ellenséget az időjárás. Az első, ami szinte mindenkinek eszébe jut, amikor a téli hajnalban meglát egy biciklist, az, hogy vajon nincs-e túl hideg ehhez. A válasz: sosincs túl hideg, ha megfelelően alkalmazkodunk a körülményekhez.

Első lépésben a legjobban tesszük, ha rendesen felöltözünk:

o   fontos, hogy rétegesen öltözzünk

o   rendkívül hasznos az aláöltözés az ízületeink védelmének szempontjából: akár konkrét ízületvédőt is vehetünk a ruháink alá

o   csapadékos időben mindenképp vegyünk esőkabátot

o   szél ellen pedig jól jön a sapka és  a szemüveg

A következő fontos lépés,hogy mindenképpen ellenőrizzük a kerékpár állapotát, mielőtt belevágunk a rohanó forgalomba, ugyanis már egy apró hiba is balesetet okozhat.

o   mindenképp nézzük meg a fékek állapotát

o   a láncot is rendszeresen ellenőrizzük: gyakrabban igénylik a tisztítást, és a kenést a hideg időjárás miatt, mert a csapadék könnyebben elbánik vele ilyenkor

o   a téli csúszós utakon javasolt vastagabb gumival indulni útnak:

o   nem elengedhetetlen a jármű gyakoribb, teljes körű tisztítása sem a rozsdásodás megelőzése érdekében

Ne feledkezzünk meg a legfontosabb kiegészítőkről sem:

o   nagyon fontos a lámpa használata, hiszen ilyenkor gyakran napközben is szükség lehet rá a szürke, ködös idő miatt

o   előny, ha van sárhányó a bringán, hiszen a vizes/sáros időben valószínűleg senki sem szeretne átázott és piszkos kabáttal megérkezni úti céljáhozRáadásul számos előnye is van a két keréken való közlekedésnek: nem késed le a buszt, nem kell idegen emberek között izzadni, és az influenzát is kisebb eséllyel kapod meg.

Mindenképpen vezesd óvatosan a biciklit, inkább lassíts, ha szükséges!

2018.02.14
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.