Idén nem a magyarokról szól a Berlinale

A Pesti Est exkluzív beszámolója Berlinből - 1. félidő
Lassan a feléhez közeledik a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melynek ugyan akad magyar versenyzője, de a tavalyi évvel ellentétben idén nem tudtuk ellopni a reflektorfényt. A Genezis nem lesz az új Testről és lélekről, az már biztos.
Wes Anderson Kutyák szigete című animációs remekművével rajtolt el múlt csütörtökön a 68. Berlinale, ami mindenképp vízválasztónak számít. A sokat kritizált fesztiváligazgató, a program összeállításáért is felelős Dieter Kosslick szerződése ugyanis lejár, és nem hosszabbítják meg, szóval az idei az utolsó általa összeállított program.
 
Kosslick a politikai szerepvállalást mindig fontosabbnak tartotta egy-egy film művészi értékénél, és ez az idei programon is látszik. A Kutyák szigetétől kezdve a Time’s Up érába tökéletesen illő Damsel című Robert Pattinson-os westernen át az orosz író életét bemutató Dovlatovig az eddig versenyben bemutatkozó filmek többsége könnyen értékelhető politikai kiáltványként. A már említett Kutyák szigete messze kiemelkedik az eddigi mezőnyből, ahol amúgy a legjobb filmeket eddig nem a versenyben láttuk. Az egyetlen számítógép monitorján játszódó, és egy ISIS kerítő internetes lebuktatásáról szóló Profile például a Panorama szekcióban, míg az 56-os magyarországi eseményeire reagáló berlini osztályról szóló Silent Revolution „special galaként" kapott helyet a programban.
 
Szintén a Panorama szekcióban vetítették le Bogdán Árpád Genezis című alkotását is. A film három szereplőn keresztül mutatja be az elhíresült romagyilkosságokat és azok következményeit, és sajnos nemcsak az vele a gond, hogy a Csak a szélnéhány éve beelőzte a témában. Bár a sajtótájékoztatón a rendező igyekezett a film egyetemes mondanivalójára felhívni a figyelmet, a gond az, hogy a második feléhez érve a Genezis totális giccsbe fullad, miközben a témája finom érzékenységet kívánt volna. A magyar kritikusok nem szerették a filmet, és a hír megjelenéséig megjelenő két angol nyelvű kritika más-más véleményen volt (a Screen dicsérte, a Hollywood Reporter lehúzta). Csodálkoznánk, ha ezek után mégis kapna valami díjat a hétvégén, de még bármi előfordulhat.
Tulu
2018.02.19
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
H
14
K
15
Sze
16
Cs
17
22:05
Lola
belga film, 2019
22:25
Az 50 első randi
amerikai vígjáték, 2004 (ism.)
22:45
On the record
amerikai dokumentumfilm, 2020
22:45
Koponyák
amerikai-kanadai akciófilm, 2000
22:55
Men in Black - Sötét zsaruk a Föld körül
amerikai sci-fi vígjáték, 2019
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.