Idén nem a magyarokról szól a Berlinale

A Pesti Est exkluzív beszámolója Berlinből - 1. félidő
Lassan a feléhez közeledik a 68. Berlini Nemzetközi Filmfesztivál, melynek ugyan akad magyar versenyzője, de a tavalyi évvel ellentétben idén nem tudtuk ellopni a reflektorfényt. A Genezis nem lesz az új Testről és lélekről, az már biztos.
Wes Anderson Kutyák szigete című animációs remekművével rajtolt el múlt csütörtökön a 68. Berlinale, ami mindenképp vízválasztónak számít. A sokat kritizált fesztiváligazgató, a program összeállításáért is felelős Dieter Kosslick szerződése ugyanis lejár, és nem hosszabbítják meg, szóval az idei az utolsó általa összeállított program.
 
Kosslick a politikai szerepvállalást mindig fontosabbnak tartotta egy-egy film művészi értékénél, és ez az idei programon is látszik. A Kutyák szigetétől kezdve a Time’s Up érába tökéletesen illő Damsel című Robert Pattinson-os westernen át az orosz író életét bemutató Dovlatovig az eddig versenyben bemutatkozó filmek többsége könnyen értékelhető politikai kiáltványként. A már említett Kutyák szigete messze kiemelkedik az eddigi mezőnyből, ahol amúgy a legjobb filmeket eddig nem a versenyben láttuk. Az egyetlen számítógép monitorján játszódó, és egy ISIS kerítő internetes lebuktatásáról szóló Profile például a Panorama szekcióban, míg az 56-os magyarországi eseményeire reagáló berlini osztályról szóló Silent Revolution „special galaként" kapott helyet a programban.
 
Szintén a Panorama szekcióban vetítették le Bogdán Árpád Genezis című alkotását is. A film három szereplőn keresztül mutatja be az elhíresült romagyilkosságokat és azok következményeit, és sajnos nemcsak az vele a gond, hogy a Csak a szélnéhány éve beelőzte a témában. Bár a sajtótájékoztatón a rendező igyekezett a film egyetemes mondanivalójára felhívni a figyelmet, a gond az, hogy a második feléhez érve a Genezis totális giccsbe fullad, miközben a témája finom érzékenységet kívánt volna. A magyar kritikusok nem szerették a filmet, és a hír megjelenéséig megjelenő két angol nyelvű kritika más-más véleményen volt (a Screen dicsérte, a Hollywood Reporter lehúzta). Csodálkoznánk, ha ezek után mégis kapna valami díjat a hétvégén, de még bármi előfordulhat.
Tulu
2018.02.19
|


Film premierek

Húzós éjszaka az El Royale-ban

amerikai thriller, 141 perc, 2018

Határeset

dán-svéd fantasy, 101 perc, 2018

Sötét folyosók

amerikai-spanyol fantasy, 96 perc, 2018

Látlak

amerikai thriller, 96 perc, 2018

Az a hülye szív

német vígdráma, 104 perc, 2017

A néma forradalom

német történelmi dráma, 111 perc, 2018

A Meztelen Juliet

amerikai vígdráma, 105 perc, 2018

Könnyű leckék

magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018
Játék
A Csipa és a Kisamerika egy igazi örömzenekar. A Hooligansből jól ismert ismert Ördög Csipa Tibor az ország legjobb rock énekese és képzett jazz-zenészek alkotta együttes igazi amerikai swing-, jazz- és rock 'n roll-hangulatot varázsol a színpadra.
Filmek a TV-ben
18:10
Szívhangok
német romantikus vígjáték, 2013
18:25
Felpörgetve
amerikai-ausztrál-kanadai akciófilm, 2001
18:45
Tolvajtempó
amerikai akciófilm, 2000
18:55
A belgák királya
belga vígjáték, 2016 (feliratos)
19:00
Impromptu
francia-angol vígjáték, 1991
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.