Két magyar kiállítóhelyet is jelöltek Az év európai múzeuma díjra

Két magyarországi múzeum, a Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont és a budapesti Sziklakórház Atombunker Múzeum is bekerült Az év európai múzeuma 2018 díj 40 jelöltje közé.
A European Museum Forum nonprofit szervezet díjára pályázni lehetett, így választották ki az idei esélyeseket. A 40 jelölt múzeum május 9. és 12. között Varsóban egy szakmai konferencián mutatkozik be. Arról, hogy melyik múzeum kapja meg a díjat, szakmai zsűri dönt majd. A pályázat elbírálásánál kiemelten figyelik az interaktív, modern technológiai elemek múzeumi jelenlétét, valamint a kiállítóhelyek helyi társadalomba, továbbá az ország kulturális turizmusába való beágyazottságát. 
 
Az idei jelöltek között olyan intézmények szerepelnek, mint a bakui Azerbajdzsáni Szőnyegmúzeum, a tamperei Lenin Múzeum, a híres franciaországi lascaux-i barlang rekonstrukcióját bemutató központ, a lisszaboni kocsimúzeum, a londoni Dizájnmúzeum vagy a Német Szövetségi Bank Pénzmúzeuma. Ebbe az illusztris névsorba került be a 2016 márciusában megnyílt Gyulai Almásy-kastély Látogatóközpont. A 18. században épült kastély kiállítását, mely a főúri családok mellett - egyedülálló módon - az őket kiszolgáló cselédség életét is bemutatja, a nyitás óta több mint 150 ezren tekintették meg. 
 
Magyarországról a Sziklakórház Atombunker Múzeum jutott még túl Az Év Európai Múzeuma 2018 díj első fordulóján. Az egykor légoltalmi szükségkórház, amelyet a civil lakosság sokáig nem ismerhetett, a titkosítás feloldása után, 2008-ban nyílhatott meg múzeumként. A Sziklakórházban jelenleg Magyarország legnagyobb viaszfigura-kiállítása mutatja be a kórház történetét, a hadiorvoslás fejlődését, emellett megtekinthetők a polgári védelem eszközei és felszerelései is. A múzeum legújabb kiállítása „Én lettem a halál, a világok pusztítója" címmel mutatja be az atombomba pusztítását. A kiállítás anyagát a Hirosimai Béke Emlékmúzeum és a Nagaszaki Atombomba Múzeum állította össze. 
 
Az év európai múzeumává tavaly a több mint 100 éves, 2014-re teljesen megújult Genfi Néprajzi Múzeumot választották meg. 
 
(Forrás: MTI) 
 
2018.02.23
|


Játék
Az ŰrDongó a Transformers-franchise megújítására vállalkozik, a film a címszereplő robot eredettörténetét meséli el.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.