Pocsék film nyerte a fődíjat a Berlini Filmfesztiválon

A Pesti Est exkluzív beszámolója Berlinből
Évek óta nem volt ennyi érdektelen, sőt kifejezetten gyenge film a Berlinale versenyprogramjában, ráadásul a Tom Tykwer (A lé meg a Lola) vezette zsűri pont az egyik „gyöngyszemnek” adta oda a fesztivál fődíját, az Arany Medvét. Mi, magyarok azért kicsit örülhettünk: Bucsi Réka rövid animációs filmje révén egy díjjal gazdagodhattunk a német fővárosban.
Magyar szempontból kevésbé indult erősen a fesztivál, lévén a kísérletezőbb filmeket felvonultató Panorama szekcióban bemutatkozó Bogdán Árpád-film, a Genezis finoman szólva megosztónak bizonyult, de szerencsére így is volt alkalmunk örülni. Bucsi Réka Solar Walk című, 21 perces munkája nyerte az Audi rövidfilmes díját. Bucsi már harmadszor járt Berlinben, de most először távozott díjjal onnan, és őt is meglepte az elismerés.  
 
A versenyszekciót már előre gyanakodva nézték a nemzetközi újságírók, lévén nagyítóval kellett keresni benne az ismertebb rendezők alkotásait. A pletykák szerint a szervezők kénytelenek voltak a kisebb szekcióból pár formanyelvvel kísérletező produkciót átemelni a versenybe, hogy elég filmet láthasson ott a közönség. Állítólag így került be a végül egészen az Arany Medvéig (a díjat tavaly még a Testről és lélekről kapta) jutó Touch Me Not (Ne érj hozzám!) című angol nyelvű román produkció. Adina Pintilie munkája a testünkhöz és mások testéhez való sokszor ellentmondásos viszonyunkat vizsgálja, de olyan modoros, komolykodó és művészkedő módon, hogy ez volt az egyetlen film a programban, amit a Pesti Est tudósítójaként nem bírtam végignézni, és 40 perc után kimenekültem a teremből. 
 
Az idén utolsó fesztiválját vezető Dieter Kosslick személye ellen a német filmszakma nagy része fellázadt, és sokan ennek tudták be, hogy 2018-ban a nagy nevek kihagyták Berlint. Az pedig a zsűri furcsa ízlését jelzi, hogy a válogatás egyik legfontosabb moziját, a norvég Utøya 22. juli-t egyáltalán nem jutalmazták. Az Anders Breivik 2011-es mészárlását egyetlen snittben, az áldozatok szemszögéből bemutató produkció forradalmi alkotás, olyan, amiről még sokáig beszélni fogunk, ám ez mégsem volt elég a díjazáshoz. Szerencsére a program másik igazán fontos filmje, a lengyel Mug legalább megkapta az Ezüst Medvét. Malgorzata Szumowska rendezőnő jó szokásához híven a lengyel társadalmat és a lengyel katolikus egyházat kritizálja, ezúttal egy balesete után új arcot kapó férfi sorsán keresztül, egészen fergeteges, ugyanakkor nagyon sötét humorral. A legjobb forgatókönyv díját kapó mexikói Museo pedig azzal tűnt ki a mezőnyből, hogy egy alapvetően kommersz rablástörténetet emelt művészi szintre a történet árnyaltságával és formanyelvi kreativitásával. 
 
A Paraguay színeiben induló és egy idős, leszbikus pár viszontagságait bemutató Las herederas a program talán leghumanistább filmjeként emelkedett ki a mezőnyből: kapott is érte két díjat (Ana Brunt a legjobb színésznőnek választották). Anthony Bajon díjazása a legjobb férfiszínészként a La priére (Az ima) című filmért azért erős túlzás volt, de persze sehol nincs a fődíj gigantikus tévedéséhez képest. Ha már színészi díj, akkor ott volt a programban Gus Van Sant életrajzi munkája, a tolószékes képregényrajzolóról szóló Don’t Worry, He Won’t Get Far on Foot (Ne aggódj, nem jut messze gyalog) is, amiben Joaquin Phoenix kiemelkedőt alakít a főszerepben. Bár lehet, őt azért nem akarták ünnepelni, mert tavaly pont ő volt Cannes-ban a legjobb színész a You Were Never Really Here című mozijával… A fesztivált megnyitó Kutyák szigete sem maradt díj nélkül: Wes Anderson a legjobb rendezőként távozhatott a német fővárosból.  
 
Tulu
2018.02.26
|


Film premierek

Lány

belga-holland filmdráma, 105 perc, 2018

Gyémánthajsza

amerikai krimi, 104 perc, 2018

A sértés

amerikai-belga-ciprusi-francia-libanoni filmdráma, 112 perc, 2017

A belleville-i zsaru

francia vígjáték, 90 perc, 2018

Ruben Brandt, a gyűjtő

magyar animációs film, 96 perc, 2018

Legendás állatok - Grindelwald bűntettei

amerikai-angol fantasy, 134 perc, 2018
Játék
A Tudósok ezen az estén 2001 és 2016 közötti szerzeményeiből szemezgetnek.
Filmek a TV-ben
18:10
Tarzan legendája
amerikai kalandfilm, 2016
18:10
Utazás apánkkal
német vígjáték, 2016 (feliratos)
18:15
Nyomoz az anyuci
amerikai krimi-vígjáték, 2004
18:20
Apám Lola
francia film, 2017 (feliratos)
18:30
Az 51-es bolygó
angol-spanyol animációs film, 2009
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.