Kedvenc helyek

Onyx: Black Rock

Megjelenés dátuma: 2018. február 16.
est.hu:
6/10
|
olvasói
(0)
[ hiphop ] Évtizedes szünetet követő indokolatlan zenei visszatérésre még akkor is számtalan példát tudnánk hozni a zenei életből, ha ebben a pillanatban ébresztenének fel minket a mesterséges kómánkból. Mindenesetre a 2014-es Onyx-lemez semmiképp nem ezek közé tartozott.
A Wakedafucup ugyanis csont nélkül a New York-i hiphopcsapat egyik csúcsműve volt, melyet lazán oda lehetett tenni az All We Got Iz Us című klasszikus mellé. Sticky Fingazék legfőbb vonzerejét az adta, hogy – Snoop Doggal vagy Dr. Drével ellentétben – lélekben sosem törtek ki az égő olajoshordók és csatornagőzös sikátorok világából, ahol bármelyik sarkon ott állhat egy bekattant narkódealer lefűrészelt csövű puskával. A Dope D.O.D.-vel rögzített Shotgunz in Hell album ugyan minden addiginál modernebb, elektronikusabb hangvételűre sikeredett, ám címéhez hűen ezen is a jól megszokott attitűd köszönt vissza. 
 
Ugyanakkor a Black Rock alapján egyértelművé vált, hogy egyszeri kitérőről van szó, az Onyxból sosem lesz elektrofesztiválokon bohóckodó dubstep- vagy grime-alaklat. A Black Rock ugyanis egy klasszikus old school hangzású anyag, bizonyos szempontból azonban mégis egyedülálló az életműben. Mint azt a Biohazarddal közös munkáik (Judgement Night, Slam) alapján már a 90-esekben kiderült, a csapattól sosem álltak távol a húzósabb gitárzenék. Az új lemez dalai pedig arra engednek következtetni, hogy mostanában rákattantak a Rage Against The Machine-tagok által alapított Prophets of Rage vagy a Biohazard- és Cypress Hill-közeli Powerflo munkásságára. A szerzemények többsége ugyanis kifejezetten rockos, ugyanakkor sajnos – hasonlóan az említett formációk műveihez – nem túlzottan kiemelkedő.
 
Az Onyx korábbi albumain mindig is nagy szerepe volt a fogós rapalapoknak, ám ezek helyett többnyire középszerű rockriffek uralják az anyagot. Szerencsére azért vannak pillanatok (Greatest Day, Love Is A Gun), melyek nyomokban megidézik a Whut Whut vagy a Last Dayz zsenialitását, de korántsem olyan erőteljesek és arcbamászóak, mint az említett dalok. Szó sincs róla, hogy a Black Rock méltatlan lenne az életműhöz, de a négy évvel ezelőtti Wakedafucuphoz képest barátok közt is csak felejthetőnek mondható. 
 
Kiadó: X-Ray Records 
 
kirsch
2018.03.02
|


Játék
A törvény embere, Luke Hobbs és a kitaszított Deckard Shaw szövetségre lépnek, amikor egy kibernetikailag felturbózott ellenség fenyegeti az emberiség jövőjét.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.