Az Oscar a jó filmekből is csak unalmat tudott kihozni

Magyar sikerrel nem szolgált a jubileumi, 90. Oscar-díjátadó, a mexikóiak ellenben örülhettek. Nemcsak a Coco című animációs film, hanem a mexikói rendező (Guillermo del Toro) által jegyzett A víz érintése is nagyot ment a gálán, és talán csak a Lady Bird szomorkodhatott igazán.
Nem tudni, hogy az alkotói fantázia hiánya, vagy a #metoo mozgalom iránt érzett tisztelet volt-e az oka, de az idei díjátadó példátlanul visszafogottra sikeredett. A show egyetlen váratlan eleme az volt, hogy egyetlen váratlan elemet sem tartalmazott, és a kategóriák győzteseit is mind a papírformának megfelelően kiáltották ki. Alig egy-két kategória (például a forgatókönyvek esetében) volt, ahol nem volt toronymagas esélyes, így mondhatni nyíltsisakos küzdelem folyt, a többiben sajnos előre lefutott meccseket láthattunk. Ez különösen annak fényében volt fájó, hogy idén a kilenc jelölt film majdnem mindegyike kiemelkedően jó mozinak számít, szóval a felhozatal erős volt. Egy-egy film maximum egy-két kategóriát tudott uralni, és nem tudott rátelepedni a többiekre, ami persze jó dolog, hiszen a Titanic-os Oscar-gálánál kevés kiábrándítóbbat tudok elképzelni, de mégis komoly hiányérzetem volt a gála végére érve. 
 
Talán az volt a baj, hogy a show-t közel négyórásra, 230 percesre nyújtották? Még az is lehet. Az első bűnbaknak én rögtön Jimmy Kimmelt mondanám, aki a tavalyi pazar teljesítménye után idén csak takaréklángon égett, és az volt az érzésem, hogy a szövegírói is csak hozták a kötelezőt, nem igazán agyalták túl a lehetőségeket. Volt egy kis weinsteinezés, volt egy kis trumpozás, volt egy kis #metoo és a kötelező Matt Damon-os poén sem maradhatott el, de végig csak azt éreztem, hogy Kimmel csak túl akar lenni ezen az egészen, és rohadtul bánja, hogy elvállalta a melót.  
 
Oscar meg sem próbálta 
 
A show készítői sem támogatták őt túl sok ötlettel. Előadták az öt jelölt dalt, de a Szólíts a neveden betétdalán kívül a többi simma giccsparádénak bizonyult. Eddie Veder segítségével elbúcsúztak az elmúlt év halottaitól (amiből ismét sikeresen hagytak ki egy-két fontos nevet), kicsit éltették a hazájukat védő amerikai katonákat, és sok-sok montázsvideót láthattunk az Oscar elmúlt 90 évének filmjeiből. Ilyenkor persze még abban lehet bízni, hogy legalább a díjátadók vagy a díjazottak szolgálnak néhány emlékezetes pillanattal, de a show alatt úgy tűnt, lélekben már mindenki az after partikon járt, és szarvasgombás tésztát evett gourmet hamburgerrel, és persze leöblítette egy kis pezsgővel. Egyedül a legjobb női főszereplőnek választott Frances McDormand volt az, akinek nem ilyesmin járt az esze, és ha lesz beszéd, amire pár év múlva is emlékezünk majd a 2018-as Oscar-gáláról, az biztosan az övé lesz. Felszólított minden jelölt nőt a teremben, hogy álljanak fel és ünnepeltessék egy kicsit magukat, és arra biztatta őket, hogy a jövőben a szerződéseikbe írassák bele, hogy a forgatásokon minden nő és faji kisebbség egyenlő jogokkal bír.  
 
A papírforma diadala 
 
A Testről és lélekről elől a kategória esélyese, a chilei A Fantastic Woman hozta el a díjat, a legjobb animációs filmnek pedig a Pixar Cocóját választották. Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában) Oscarja és Gary Oldman (A legsötétebb óra) győzelme is borítékolható volt, de Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát...) sem okozott különösebb meglepetéseket. A legjobb rendező kategóriában is a toronymagas esélyesnek kikiáltott Guillermo del Toro lett egy Oscarral gazdagabb. Minimális izgalmat a legjobb film kategória nyújthatott, ugyanis a legesélyesebbnek számító A víz érintése mellett itt volt esélye labdába rúgni a Tűnj el! című horrornak és a Három óriásplakát Ebbing határában című filmnek is. A gáláról a legjobb film kategória jelöltjei közül végül csak A Pentagon titkai és a Lady Bird távozott üres kézzel. Bízzunk benne, hogy jövőre az ideinél méltóbb módon ünneplik majd a filmművészetet a 91. Oscar-díjátadón. 
Tulu
2018.03.05
|


Film premierek

Húzós éjszaka az El Royale-ban

amerikai thriller, 141 perc, 2018

Határeset

dán-svéd fantasy, 101 perc, 2018

Sötét folyosók

amerikai-spanyol fantasy, 96 perc, 2018

Látlak

amerikai thriller, 96 perc, 2018

Az a hülye szív

német vígdráma, 104 perc, 2017

A néma forradalom

német történelmi dráma, 111 perc, 2018

A Meztelen Juliet

amerikai vígdráma, 105 perc, 2018

Könnyű leckék

magyar dokumentumfilm, 78 perc, 2018
Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Filmek a TV-ben
18:10
A cukrász
izraeli romantikus film, 2017 (feliratos)
18:15
Rin Tin Tin
amerikai vígjáték, 2007
18:30
Jonah Hex
amerikai akciófilm, 2010
18:50
A gyilkos médium
amerikai-spanyol thriller, 2012
19:00
Még utoljára
amerikai film, 2018 (feliratos)
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.