Az Oscar a jó filmekből is csak unalmat tudott kihozni

Magyar sikerrel nem szolgált a jubileumi, 90. Oscar-díjátadó, a mexikóiak ellenben örülhettek. Nemcsak a Coco című animációs film, hanem a mexikói rendező (Guillermo del Toro) által jegyzett A víz érintése is nagyot ment a gálán, és talán csak a Lady Bird szomorkodhatott igazán.
Nem tudni, hogy az alkotói fantázia hiánya, vagy a #metoo mozgalom iránt érzett tisztelet volt-e az oka, de az idei díjátadó példátlanul visszafogottra sikeredett. A show egyetlen váratlan eleme az volt, hogy egyetlen váratlan elemet sem tartalmazott, és a kategóriák győzteseit is mind a papírformának megfelelően kiáltották ki. Alig egy-két kategória (például a forgatókönyvek esetében) volt, ahol nem volt toronymagas esélyes, így mondhatni nyíltsisakos küzdelem folyt, a többiben sajnos előre lefutott meccseket láthattunk. Ez különösen annak fényében volt fájó, hogy idén a kilenc jelölt film majdnem mindegyike kiemelkedően jó mozinak számít, szóval a felhozatal erős volt. Egy-egy film maximum egy-két kategóriát tudott uralni, és nem tudott rátelepedni a többiekre, ami persze jó dolog, hiszen a Titanic-os Oscar-gálánál kevés kiábrándítóbbat tudok elképzelni, de mégis komoly hiányérzetem volt a gála végére érve. 
 
Talán az volt a baj, hogy a show-t közel négyórásra, 230 percesre nyújtották? Még az is lehet. Az első bűnbaknak én rögtön Jimmy Kimmelt mondanám, aki a tavalyi pazar teljesítménye után idén csak takaréklángon égett, és az volt az érzésem, hogy a szövegírói is csak hozták a kötelezőt, nem igazán agyalták túl a lehetőségeket. Volt egy kis weinsteinezés, volt egy kis trumpozás, volt egy kis #metoo és a kötelező Matt Damon-os poén sem maradhatott el, de végig csak azt éreztem, hogy Kimmel csak túl akar lenni ezen az egészen, és rohadtul bánja, hogy elvállalta a melót.  
 
Oscar meg sem próbálta 
 
A show készítői sem támogatták őt túl sok ötlettel. Előadták az öt jelölt dalt, de a Szólíts a neveden betétdalán kívül a többi simma giccsparádénak bizonyult. Eddie Veder segítségével elbúcsúztak az elmúlt év halottaitól (amiből ismét sikeresen hagytak ki egy-két fontos nevet), kicsit éltették a hazájukat védő amerikai katonákat, és sok-sok montázsvideót láthattunk az Oscar elmúlt 90 évének filmjeiből. Ilyenkor persze még abban lehet bízni, hogy legalább a díjátadók vagy a díjazottak szolgálnak néhány emlékezetes pillanattal, de a show alatt úgy tűnt, lélekben már mindenki az after partikon járt, és szarvasgombás tésztát evett gourmet hamburgerrel, és persze leöblítette egy kis pezsgővel. Egyedül a legjobb női főszereplőnek választott Frances McDormand volt az, akinek nem ilyesmin járt az esze, és ha lesz beszéd, amire pár év múlva is emlékezünk majd a 2018-as Oscar-gáláról, az biztosan az övé lesz. Felszólított minden jelölt nőt a teremben, hogy álljanak fel és ünnepeltessék egy kicsit magukat, és arra biztatta őket, hogy a jövőben a szerződéseikbe írassák bele, hogy a forgatásokon minden nő és faji kisebbség egyenlő jogokkal bír.  
 
A papírforma diadala 
 
A Testről és lélekről elől a kategória esélyese, a chilei A Fantastic Woman hozta el a díjat, a legjobb animációs filmnek pedig a Pixar Cocóját választották. Frances McDormand (Három óriásplakát Ebbing határában) Oscarja és Gary Oldman (A legsötétebb óra) győzelme is borítékolható volt, de Allison Janney (Én, Tonya) és Sam Rockwell (Három óriásplakát...) sem okozott különösebb meglepetéseket. A legjobb rendező kategóriában is a toronymagas esélyesnek kikiáltott Guillermo del Toro lett egy Oscarral gazdagabb. Minimális izgalmat a legjobb film kategória nyújthatott, ugyanis a legesélyesebbnek számító A víz érintése mellett itt volt esélye labdába rúgni a Tűnj el! című horrornak és a Három óriásplakát Ebbing határában című filmnek is. A gáláról a legjobb film kategória jelöltjei közül végül csak A Pentagon titkai és a Lady Bird távozott üres kézzel. Bízzunk benne, hogy jövőre az ideinél méltóbb módon ünneplik majd a filmművészetet a 91. Oscar-díjátadón. 
Tulu
2018.03.05
|


Film premierek

Rontó Ralph

amerikai animációs film, 92 perc, 2012
Filmek a TV-ben
18:50
Tengerre, tata!
amerikai dráma, 1997
21:00
Pain & Gain
amerikai akciófilm, 2013
23:45
Oldboy
amerikai krimi, 2013
01:55
Komfortos mennyország
amerikai dráma, 2009
03:55
Kék bársony
amerikai dráma, 1986
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.