VárosKép – Székesfehérvár a 20. században

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum - Országzászló téri épület, február 1. - június 17.
Székesfehérvár történetének több mint száz évét, az 1867-es kiegyezéstől az 1988-ig tartó, eseményekben és fordulatokban igen gazdag időszakot mutatja be a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében látható VárosKép című kiállítás.
A látogatók fotók, képeslapok, térképek, épülettervek és makettek, valamint a korszak meghatározó polgármestereinek relikviái között sétálva ismerhetik meg a város múltját és követhetik nyomon arculatának évszázados változását. A tárlat visszaidézi többek között Székesfehérvár nagy ünnepeit, a Szent Istvánhoz kapcsolódó fontos rendezvények mellett például az 1930-as Szent Imre-évet vagy az ezeréves város ünnepeit 1972-ből. 
 
Külön öröm, hogy a múzeumnak sikerült megvásárolni a kiállításra egy olyan 1300 darabból álló, rendszerezett képeslapgyűjteményt, amely 1945 előtti lapokat tartalmaz, szinte minden, a korban kiadott képeslap megtalálható benne. Ezeket a képeslapokat érintőképernyőn lehet átlapozni. Fontos továbbá, hogy a tárlat rendezői a bőséges anyag feldolgozásánál és elrendezésénél a gyerekekre is gondolva interaktív elemeket, például számítógépes kirakót és egy „időgépet” is beépítettek a sok érdekességet felvonultató kiállításba. Az említett időgéppel például azt lehet megnézni egy háromdimenziós térképen, hogyan néztek ki korábban a város fontosabb területei.  
2018.03.07
|
(3 kép)


Játék
Egy fiatalokból álló baráti csoport tagjai izgalmas ötletnek tartják, hogy egy hosszú felfedezőútra induljanak, így szakadva el a szokványos napok unalmától, ám amikor autójuk defektet kap egy elhagyatott úton, akkor az, ami korábban még ideális kikapcsolódásnak tűnt, egyenesen rémálommá válik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.