VárosKép – Székesfehérvár a 20. században

Székesfehérvár, Szent István Király Múzeum - Országzászló téri épület, február 1. - június 17.
Székesfehérvár történetének több mint száz évét, az 1867-es kiegyezéstől az 1988-ig tartó, eseményekben és fordulatokban igen gazdag időszakot mutatja be a Szent István Király Múzeum Országzászló téri épületében látható VárosKép című kiállítás.
A látogatók fotók, képeslapok, térképek, épülettervek és makettek, valamint a korszak meghatározó polgármestereinek relikviái között sétálva ismerhetik meg a város múltját és követhetik nyomon arculatának évszázados változását. A tárlat visszaidézi többek között Székesfehérvár nagy ünnepeit, a Szent Istvánhoz kapcsolódó fontos rendezvények mellett például az 1930-as Szent Imre-évet vagy az ezeréves város ünnepeit 1972-ből. 
 
Külön öröm, hogy a múzeumnak sikerült megvásárolni a kiállításra egy olyan 1300 darabból álló, rendszerezett képeslapgyűjteményt, amely 1945 előtti lapokat tartalmaz, szinte minden, a korban kiadott képeslap megtalálható benne. Ezeket a képeslapokat érintőképernyőn lehet átlapozni. Fontos továbbá, hogy a tárlat rendezői a bőséges anyag feldolgozásánál és elrendezésénél a gyerekekre is gondolva interaktív elemeket, például számítógépes kirakót és egy „időgépet” is beépítettek a sok érdekességet felvonultató kiállításba. Az említett időgéppel például azt lehet megnézni egy háromdimenziós térképen, hogyan néztek ki korábban a város fontosabb területei.  
2018.03.07
|


Szabó Réka: Az idő rögzíthető.
Budapest, Műcsarnok, június 20. - augusztus 5.

Elégia - Huszárik Zoltán rajzai.
Budapest, Műcsarnok, június 22. - szeptember 30.

A szülészet születése.
Budapest, Semmelweis Orvostörténeti Múzeum, 2018. június 22. - 2019. március 1.

Játék
Az idei Ünnepi Könyvhétre jelentette meg a Kossuth Kiadó Muszatics Péter Bécs, Budapest, Hollywood című könyvét, melyben a szerző a múlt század eleji Hollywoodba kalauzolja az olvasót, ahol a Közép-Európából származó alkotók jelentős hatással voltak az amerikai filmgyártásra.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.