Frida Kahlo is szerepel a Barbie új kollekciójában

A Barbie 17 ma élő és történelmi példaképet mintázva mutatta be új kollekcióját, ezzel tisztelegve a nemzetközi nőnap előtt.
A személyek között szerepelt a 20. századi mexikói festőnő, Frida Kahlo is, akinek alkotásait főként saját rögös élete ihlette. A Barbie bemutatta az őt ábrázoló babát, ám az ábrázolás nem mindenkinek tetszett. Frida egyik távoli rokona, Mara de Anda Romeo vitába szállt a gyártóval (Mattel), mert állítása szerint azok nem rendelkeznek a szükséges jogokkal. Anda Romeo ezen felül bírálta a kivitelezést is: úgy látja, hogy a megjelenítés nem tükrözi hitelesen művészt. A kritikusok szerint a termék inkább hasonlít a klasszikus Barbie baba ábrázolására, mint Fridára, ugyanis a festőnek jobban össze volt nőve a szemöldöke, és kifinomultabb ruhaviselet jellemezte stílusát, ami elengedhetetlen védjegyévé vált. A felszólaló rokon elmondta, hogy nem pénzt akar a gyártótól, hanem diplomatikus úton megegyezni az újratervezéséről.

A Barbie további nőalakokat is tervezett az új kollekciójában, mint például a 99 éves Katherine Johnson, aki a Nasa matematikusaként faji és nemi akadályokat tört át az 1900-as évek közepén, vagy Chloe Kim, aki 17 évesen aranyérmet szerzett a 2018-as téli olimpián.

Frida Kahlo festményeiből 2018 júniusában nyílik kiállítás Budapesten a Magyar Nemzeti Galériában.

(theguardian.com)

2018.03.12
|


Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.