„Hiszek abban, hogy a megosztó témáknak is van helye a mozikban” - Isabelle Huppert

A Pesti Est exkluzív interjúja
Kevesen mondhatják el, hogy hatvan felett értek a karrierjük csúcsára, de Isabelle Huppert biztosan közéjük tartozik. A színésznő az Oscar-jelölése után is a rá jellemző hihetetlen munkatempóban dolgozik tovább. A Pesti Est a Mrs. Hyde című új filmje kapcsán beszélgetett vele Párizsban.

65 éves.

 

16 alkalommal jelölték a francia Oscarnak számító César-díjra.

 

Három gyereke közül az egyik, Lolita Chammah szintén színész lett.

Önt tartják az egyik legmerészebb színésznőnek. Mikor fordult elő utoljára, hogy nemet mondott a rendezőnek, mert úgy érezte, a kérése már túl sok lenne? 
 
Szinte minden héten nemet mondok egy rendezőnek. Rengeteg forgatókönyvet kapok, és már csak időhiány miatt is a legtöbbet vissza kell utasítanom. Általában a rendező személye és a szerep alapján választok filmet, de olykor az is szempont lehet, hogy munka közben ne érezzem túl kellemetlenül magam. De csak addig gondolkodom ezen, amíg eldöntöm, hogy akarom-e a filmet vagy sem. Ha már igent mondtam, a forgatás közben nem táncolok vissza. Ami benne volt a forgatókönyvben, azt megcsinálom, hiszen erről szólt az egyezségünk. Csak csinálom a dolgom, és megpróbálom kiélvezni. 
 
Mi volt a reakciója, amikor a Mrs. Hyde forgatókönyvét olvasta? Elég vad karakter: embereket öl, szuperképességekre tesz szert… 
 
Itt elsősorban a rendező, Serge Bozon személye döntött, ugyanis már dolgoztunk együtt korábban. Tudtam, hogy képes hitelesen bemutatni a szinte képregényszerűen eltúlzott figurákat is, és szeretem benne, hogy nem riad meg az extrémitásoktól. Nála minden egy kicsit túl sok, de pont ez adja a báját. 
 
Serge Bozon azt mondta, hogy előző közös filmjük, a Tip Top forgatásán az ön idegeire ment azzal, hogy nagyon aprólékosan rendezett: még azt is megmondta, hányat léphet és milyen irányba. Most nem ment az idegeire? 
 
Időközben megtanultunk egymással dolgozni. Serge ráérzett arra, hogyan lehet egyszerre precíz, miközben hagy nekem annyi teret, hogy színészként ki tudjak bontakozni. 
 
Drámának vagy vígjátéknak tartja a Mrs. Hyde-ot? 
 
A forgatókönyv alapján még inkább vígjátéknak tűnt, de ahogy elkezdtük forgatni, egyre hangsúlyosabb lett a történet drámai, tragikus oldala. Továbbra is vicces a film, de ezt ellensúlyozza a drámai szál ereje.  
Színészként másként dolgozik egy vígjátékon, mint egy drámán? 
 
Alapvetően nem, de akadnak olyan eltúlzott komédiák, mint a 8 nő, melyek karikatúraszerű karakterekkel dolgoznak, és ilyenkor nekem is változtatni kell a stílusomon.  
 
Az eljövendő napok című filmje óta mindössze bő egy év telt el. Nem érezte úgy, hogy „Jaj, már megint egy gimis tanár karakter”
 
A zongoratanárnőt is beleszámítva, azt hiszem, harmadszor játszom tanárt a karrierem során, ami azért nem olyan sok. Az igazat megvallva, sosem gondoltam erre, amikor elvállaltam a Mrs. Hyde-ot, csak most, hogy megkérdezted. Talán az lehet az oka, hogy a két film és a két rendező világa annyira távol áll egymástól. Persze azért vannak közös pontok: mindkét film állít arról valamit, hogy milyen ma tanárnak lenni, milyen elköteleződni a diákok mellett és milyen hatalma és ereje lehet a jó oktatásnak. A különbség az, hogy a Mrs. Hyde-ban ez jelenti a központi témát, míg Az eljövendő napokban ez csak egy mellékszál volt a hősnő magánélete mellett.  
 
Az Áldozat? című filmjéért tavaly Oscar-jelölést kapott. Mit gondol, még ma is elkészülhetne az a film, vagy a #metoo mozgalom miatt már lehetetlen volna? 
 
Úgy gondolom, ma is volna létjogosultsága. Kétségtelenül megosztó film volt, de hiszek abban, hogy a megosztó témáknak is van helye a mozikban. Nagyon remélem, hogy soha nem érünk el addig a pontig, amikor egy ilyen mozifilm nem készülhet el. Kedvelem azokat a rendezőket, akik nem azért csinálnak filmet, hogy egyszerű szórakoztatást nyújtsanak a nézőknek. Persze Paul Verhoeven vagy Michael Haneke számára is fontos, hogy tetsszen a filmjük az embereknek, de ezt nem az olcsó szórakoztatás árán érik el. Ők mindig próbára teszik a nézőiket. 
 
Élvezte az Oscar-jelölése körüli felhajtást? 
 
Á, dehogy. Púp volt a hátamon. Ó, istenem, mi a fenének jelöltek engem? (nevet) 
 
A legtöbb karakterét összeköti az, hogy nem igazán meghatározható az életkoruk, mondhatni kortalan figurákat játszik. Mi a titka? 
 
Ha elmondanám, többé már nem lenne titok. (nevet) Annyit azért elárulok, hogy köze van ahhoz, hogy nagyon kedves ember vagyok. 
 
Tulu
2018.03.12
|
(7 kép)


Film premierek

Kölcsönlakás

magyar vígjáték, 98 perc, 2019

Hidegháború

angol-francia-lengyel romantikus filmdráma, 88 perc, 2018

Boldog halálnapot! 2.

amerikai horror, 100 perc, 2019

Az a nap a tengerparton

angol romantikus filmdráma, 110 perc, 2017

A Maria Callas-sztori

francia dokumentumfilm, 119 perc, 2017

Alita: A harc angyala

amerikai-argentin-kanadai sci-fi, 122 perc, 2018
Játék
Február 28-tól érkezik a magyar mozikba az Király Levente Piedone nyomában című portréfilmjének kibővített moziváltozata, amely az eddigi legátfogóbb portréfilm Bud Spencer életéről.
Filmek a TV-ben
18:20
Godzilla
amerikai fantasy, 1998
18:20
A sármőr
dán film, 2017 (feliratos)
18:50
A bűn árfolyama
amerikai-német thriller, 2008
18:50
Brigsby mackó
amerikai film, 2017
18:50
Legyőzhetetlen
amerikai dráma, 2006
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.