Chicago klubjai 1970-ben, South Side meséje

Michael Abramson ’70-es években készült fotóiból nyílik kiállítás a londoni MMX Galériában. A képek témája Chicago déli részén fekvő feketék lakta városrész, amely a köztudatban áldatlan állapotáról volt ismert, a szórakozásban és az éjszakai életben azonban aligha akadt vetélytársa.
Az 1900-as években nagy létszámban vándoroltak sötét bőrűek Amerikába, ahol a nagyvárosokban gettókba tömörültek. Ilyen volt a Chicago déli részén fekvő South Side városrész is, ahol a második világháború után még inkább megnőtt a fekete lakosok száma a munkaerőpótlás miatt Amerika északi részeire vándorló fekete bőrűek által. A fehér emberek igyekeztek messziről elkerülni a negyedet rossz híre, és alacsony életszínvonala miatt. Kivéve Michael Abramson, aki az 1970-es évek közepén fényképezőgépével járta körbe a városrész éjszakai klubjait, hogy megmutassa, nem csak bűnözés képezi az ott élők életét. A fényképész nagyon élvezte az ott töltött munkát, és különleges élménynek tartotta ennek a mára letűnt korszaknak a szórakozási szokásait.  

Abramson 1948-ban született Amerikában, és munkásságára nagy hatással volt a magyar gyökerekkel rendelkező Halász Gyula (művésznevén Brassaï) fotóművész, aki gyakran fotózta Párizs éjszakai szórakozóhelyeit.
Abramson munkáit gyakran felhasználták olyan ismert és fontos lapok, mint a Time, New York Times, People, Forbes és a Wall Street Journal.

A Chicagóban készült munkáit most a londoni múzeum gyűjtötte össze – a kiállítás március 21-től május 6-ig tekinthető meg.

(mmxgallery.com)

2018.03.20
|


Játék
A Dés. Évtizedek óta fogalom a magyar zenei életben. Musicalek, filmzenék, nagy slágerek és dzsesszlemezek sora fűződik a nevéhez. De az utóbbi években történt valami, kilépett a nyilvánosság elé a saját magának írt dalaival...
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.