Nem boszorkányság!

Ugye veled is megtörtént már, hogy a méregdrága bolti csodaszerek helyett a nagyi trükkje segített eltüntetni a makacs foltot a kedvenc ruhádból vagy éppen a szomszéd néni varázsitala gyógyított ki a végeláthatatlan náthából? Összeszedtük a legtutibb otthoni varázslatokat, amik még sohasem okoztak csalódást!
Mikrotisztítás, citrom a neved! 
 
Koszos, büdös a mikród? Vágj ketté egy citromot, facsard ki a levét egy nagyobb tálkába, önts hozzá vizet, a kifacsart citromot is beleteheted. Pár percre helyezd a mikrosütőbe, amikor lejárt, ne nyisd ki rögtön az ajtaját, hogy a gőz átjárhassa a készüléket. Utána könnyedén ki tudod tisztítani a sütőt. 
 
Körömlakk a karcos padló ellen
 
 
Repedezett váza, összevissza karistolt padló? A megoldás a kedvenc körömlakkod. Kend be a karcos helyeket egy-két réteg átlátszó körömlakkal, majd mikor megszáradt, ügyesen csiszold át dörzspapírral a kezelt felületet: a tárgyak egy perc alatt újjászületnek! 
 
Fogkrém, nem csak fogmosásra! 
 
Egy csepp fogkrém nemcsak a fogaiddal, hanem a vasalóddal is csodákat művel! Ha koszos a talpa, nyomj rá fogpasztát, egy puha ronggyal dörzsöld át, majd langyos vízzel öblítsd le. Így karcmentesen lehet tökéletesen tiszta és fényes a vasaló! 
 
Így éleszd újra a fonnyadt salátát! 
 
A legrosszabbkor fonnyadt össze a saláta a hűtőben? Éleszd újra, mire megérkeznek a vendégek! Vágj néhány szelet nyers krumplit a levelek közé és tedd vízbe egy fél órára, hogy olyan legyen, mintha most szedted volna a kertben! Utána jól mosd át, a nyers krumpli ugyanis nem ajánlott fogyasztásra! 
 
Friss kenyér egy perc alatt? 
 
A friss kenyér egyértelműen nagy kedvenc, de mi van, ha a tegnapiból jócskán maradt még? Ne dobd ki! Inkább csavard nedves ruhába pár percre, majd tedd be előmelegített sütőbe úgy 5-10 percre. Mikor kiveszed, szinte olyan lesz, mintha most vette volna ki a pék a kemencéből! 
 
Rántott hús mikróban? 
 
Sokak nagy bánatára az előző napi rántott hús már nem az igazi. A problémára két hivatalos megoldás is létezik: ha mikróban melegíted a húst, előtte húzd el folyó csapvíz alatt – így melegítés után szinte friss lesz! Ugyancsak megmentheted az ízélményt, hogyha mikró helyett sütőben melegíted a panírozott ételeket, így nem fonnyadnak össze! 
 
Gyulladásra paradicsom! 
 
Ha meggyűlt a körmöd, vagy begyulladt a seb a térdeden, kezeld paradicsommal. A gennyes körömre tegyél egy szelet paradicsomot, majd csavard be gézzel, és a kötést hagyd rajta egy éjszakára. Másnap reggelre eltűnik a duzzanat! 
 
Foltok a vágódeszkán? 
 
A jelszó itt is a citrom! Az évek alatt foltossá vált vágódeszkát dörzsöld át egy fél citrommal, majd öblítsd le! Az eltávolíthatatlannak tűnő kosznak nyoma sem marad. 
 
Mosáshoz is jó a citrom! 
 
Ruhafehérítés? Nem kihívás többé, csak facsard két citrom levét a mosnivalóhoz. 
 
Olívaolaj a selymes bundáért! 
 
Tegyél jót a kedvenceddel! Önts pár csepp olívaolajat a kutyád-macskád napi ételébe, és figyeld meg, hogy pár hét alatt mennyivel selymesebb és kifésülhetőbb lesz a bundája! 
Kurcz Orsi
2018.03.21
|


Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.