Indul a bringaszezon!

Végre ideért a tavasz, szóval itt az ideje leporolni a padláson pihenő drótszamarat! Mert nincs is annál jobb városi sport, mint biciklivel munkába járni a villamos és az autó kényelme helyett. Arról nem is beszélve, hogy míg a legtöbb jármű a dugóban rostokol majd, te a bicikliúton száguldasz el mellettük, nem kevés időt takarítva meg.
Mielőtt azonban elindulnál, mindenképpen érdemes a hosszú téli porosodás és az előző végigbicajozott szezon után – a te és persze a mások biztonsága érdekében is – egy kicsit átnézned és szakemberrel is ellenőriztetned a bringádat. 
 
Amit te megtehetsz:  
 
Mikor lehozod a padlásról, egy mosószeres, majd egy nedves ronggyal töröld jól át a bicajt!  
 
Nézd meg, hogy az ülés műbőrhuzata nem repedezett-e meg a téli hidegben – ha igen, érdemes újat venned, mert a szakadt ülés nem csak hosszú távon kényelmetlen.  
 
A lánc olajozottságát is ellenőrizheted. Ha úgy találod, hogy nem elég olajos, akkor a boltokban kapható kerékpárolajjal öntözd meg óvatosan, miközben a pedállal folyamatosan tekered a láncot. Így biztos lehetsz benne, hogy mindenhova egyformán jut majd. 
 
Végül pedig csekkold a gumik állapotát: a hosszú tél alatt egészen biztos, hogy engedtek a feszességükből, kapd elő a pumpát, és lehelj beléjük életet! Ha azonban egyik-másik kerék rövid idő alatt lesz újra lapos, érdemes gyorsan lecserélni – vagy a hideg, vagy pedig egy sérülés lesz a felelős. 
 
Amit a szakember megtehet: 
 
Akármennyire is értesz hozzá, az új bringaszezon előtt nem árt szakemberrel is megvizsgáltatni a járművedet. Ő első körben a csavarokat és a fékeket fogja fixálni és beállítani, valamint szükség esetén a kerekeket hozza rendbe: ha kell, gumit cserél, ha pedig csálén áll valamelyik, kicentrírozza, azaz ismét kör alakúra formálja majd! 
 
Bringadizájn  
 
Ha imádsz kreatívkodni, akkor a bicajodat is bátran felturbózhatod. Menők a mindenféle színpompás csöngők, a szalagok és a felvirágozott kerékpárok is. Persze, mint az élet több más területén, itt is vagány a DIY, azaz a csináld magad, szóval egyedi stílusra fel! 
 
Tudtad? 
 
Ha nem érzed magad túl nagy művésznek így kora tavasszal, akkor sincs gond. A különböző online rendelős oldalakon már nemcsak virágos hajpántokat, hanem mindenféle bringadíszt is lehet vásárolni – többek között a biciklis váza hódít most nagyon, amibe gond nélkül belevághatod a kert legszebb virágait indulás előtt. 
 
I Bike Budapest 
 
A városi kerékpározásnak persze vannak pozitívumai és negatívumai is. Utóbbiak között az európai viszonylatban még mindig kevés bringaút és az autósokkal való kapcsolat az, ami igazán elszomorító itthon. Éppen ezért rendezik meg minden évben az I Bike Budapest elnevezésű bringás felvonulást, ami a bringázható városra, a kerékpáros közlekedésbiztonságra, és a környezettudatos utazásra hívja fel a lakosság figyelmét. Az idei felvonulás április 22-én indul a Tabánból. Ha szeretnél, te is csatlakozz
 
Kedvenc hétvégi útjaink 
 
Ha a hétköznapi munkába tekerésben még nem nyúltál ki, akkor hétvégén messzebbi vidékekre is elkalandozhatsz! Gyönyörű tájakon karikázhatsz Etyeken, Szentendrén, Visegrádon és a Normafán! 
 
Kurcz Orsi
2018.04.04
|


Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.