Kedvenc helyek

Stone Temple Pilots: Stone Temple Pilots

Megjelentés dátuma: 2018. március 18.
est.hu:
5/10
|
olvasói
7/10 (6)
[ alternative / rock ] A Stone Temple Pilots a 90-es évek egyik nagy sikertörténete volt. A következő évtizedek alapján azonban a zenekar joggal érezhette magát a legnagyobb hatósugarú katasztrófamágnesek egyikének. És úgy tűnik, új nagylemezükkel sem fogják megtörni az átkot.
Az alapító frontember, Scott Weiland állandó drogproblémái ellehetetlenítették, hogy a 2008-as újjáalakulás tartósan is működni tudjon, és a 2010-es visszatérő nagylemez sem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Aztán Weiland helyére Chester Bennington érkezett, akivel ugyan rögzítettek egy hibátlan EP-t, ő végül mégis a Linkin Park mellett döntött. Később pedig egy túladagolás, majd egy öngyilkosság véglegesen pontot tett a STP és a két frontember közös történetének végére. A DeLeo tesók és Eric Kertz dobos azonban nem dobták be a törölközőt, és tavaly bejelentették, hogy megtalálták új énekesüket Jeff Gutt személyében. 
 
Normális esetben egy hasonló kaliberű zenekarnál aggodalomra adhatna okot, hogy pont egy tehetségkutatónak álcázott valóságshow-ból választanak frontembert, ám az a helyzet, hogy jelen esetben Gutt-tel van a legkisebb probléma. Annál beszédesebb viszont, hogy az új album ugyanazon címmel (pontosabban ugyanúgy, cím nélkül) látott napvilágot, mint 2010-es elődje, mely mai füllel hallgatva finoman szólva sem árulkodik túlzott ihletettségről. És sajnos ezen kiadvány még elődjénél is jellegtelenebbre sikeredett.
 
Ugyan az egész albumon visszaköszön a STP védjegyszerű dallamvilága és hangzása, a dalok azonban azt az érzetet keltik, mintha a korábbi albumokról szedálták volna le őket, mivel egész egyszerűen nem voltak elég fogósak. Mindezt már a Middle Of Nowhere is jól előrevetíti: lendületes, kissé garázsrockos nyitódal, mely az égvilágon semmi emlékezetes témát nem tartogat. Nem mellesleg az új lemez egészét a lazább, rock’n’rollosabb hangvétel jellemzi, melyen a Beatles-hatások újfent nagy teret kaptak. Kapásból jó példa erre Gulty című szerzemény, ám sajnos erre is igaz, hogy csak Kertz dobolása menti meg a totális unalomtól.
 
Ami pedig Gutt teljesítményét illeti: egy korrekt hangról van szó, melyről ordít, hogy DeLeoék nem gondolkodtak másban, mint egy Weilandéhoz meglehetősen hasonló karakterben. Nagy kockázatot tehát nem vállaltak vele, mint ahogy az új lemez egészével sem. Az izgalommentesség pedig egy teljes mértékben felejthető albumot eredményezett. 
 
Kiadó: Atlantic 
kirsch
2018.04.10
|


Közlemény Budapest, 2020.03.12. A 2020. március 11-i kormányrendelet következtében a Pesti Est mind a nyomtatott, mind az online működését leállítja. A kialakult helyzet és a kormány döntése alapvetően befolyásolja az üzleti működésünket, emiatt kénytelenek vagyunk leállni a lapkiadással. Az elmúlt közel 30 év alatt ez lesz az első olyan hét, amikor a Pesti Est nem jelenik meg. Olvasóinkat arra kérjük, hogy tájékozódjanak – mind a hazai, mind a külföldi médiából – a koronavírussal kapcsolatos hírekről! Ehhez szeretnénk segítséget nyújtani, és kezdetnek ezeket weboldalakat ajánljuk az információszerzésre: angolul: theguardian.com németül: www.spiegel.de spanyolul: elpais.com franciául:  lemonde.fr Kedves olvasóink, arra szeretnénk kérni titeket, hogy tartsuk be az óvintézkedéseket, segítsük egymást abban, hogy a vírus terjedését lelassítsuk, és vigyázzunk egymásra, gondolkodjunk józanul. Hiányozni fogtok. Viszmeg Krisztina Lapigazgató
Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.