Vigyázat, jönnek a fonalgerillák!

Minden kétséget kizáróan színpompás tavaszra számíthatunk, van ugyanis egy észveszejtően mókás és a szivárvány minden színében pompázó őrület, ami végre nálunk is megállíthatatlanul hódít: a yarn bombingnak elnevezett akciót magyarul gerillakötésnek hívják.
Miről is van szó tulajdonképpen? 
 
Már pár éve is hallani lehetett a yarn bombing mozgalomról, de Magyarországon csak most indult be a kaland: egyre több kreatív lelkű, kötőtűvel rendelkező és azt használni is tudó önjelölt művész indul ugyanis „támadásra” – főleg a fővárosban –, hogy színpompás ruhát varázsoljon egy-egy köztéri tárgynak, lehet az pad, biciklitároló vagy éppenséggel akár egy híd is. 
 
A titokzatos városszépítők nem csak éjszaka alkotnak, így az interneten jó néhány fotón és videón is megtekinthetjük, hogyan is készülnek ezek a csodálatos utcai művek. Első ránézésre nincs semmi bonyolult a dologban. A yarnerek, vagy ha úgy tetszik, fonalgerillák kiválasztanak egy tárgyat, és egy pár kötőtűvel, illetve a vidám színű, előzőleg megkötött vagy meghorgolt anyaggal pár óra alatt bebugyolálják. Na de csinálja ezt utánuk bárki!  
 
Ezek a művészi pókhálók a falakat összepiszkoló graffiti tagekkel ellentétben nem elcsúfítják, hanem életre keltik a várost. Hasonlóképpen, mint amikor pár éve valaki színesre festette a Corvin Mozi előtti téren az évek alatt eldobált és a földre kövült rágógumikat. Szintén a közelmúltban falfirkák helyett színes járdaszakaszok jelentek meg mindenfele a fővárosban – ekkor a repedezett útburkolatot dobták fel egy kis vidámsággal „rejtélyes” művészek a gyalogosok nagy örömére.  
 
Honnan indul a yarn bombing mozgalom? 
 
Mint hasonló urbánus művészeti mozgalmaknak, így a yarn bombingnak sincsen konkrét alapítója, de legtöbben egy amerikai textilművésznőtől, Magda Sayegtől származtatják az ötletet, ő ugyanis 2005-ben egyik napról a másikra színes fonállal díszítette fel az üzlete kilincseit. Aztán 2012-ben egy titokzatos művész a londoni olimpia tiszteletére sportoló bábukat kötött dekorációként egy yorkishire-i móló korlátjára. Persze addigra már ezer meg ezer városi kincs kelt színesebb életre világszerte – például Londonban több helyen is a környék legszebb fái kaptak ruhát. 
 
Tudtad?
 
Külföldön már annyira népszerű a yarnbombing-féle városszépítő mozgalom, hogy számos Guinness-kísérlet és -rekord is született már versenyző kedvű fonalgerilláknak köszönhetően. Az egyik leghíresebb próbálkozás, amiből végül világméretű rekord lett, a Helsinki székesegyház lépcsőinek felturbózása volt 2014 nyarán. Az amúgy is nevezetes lépcsősort több mint 7000 szőttesből álló patchwork szőnyeggel borították be.  
 
Yarn bombing világszerte 
 
Persze nem csak rekordkísérlet miatt gerillaművészkedhet az, akinek egy kis utcai kötögetéshez van kedve. A legizgalmasabb alkotások ugyanis éppen a nem szervezett, hanem a pop up, vagyis felbukkanó művek. Így lett a világ egyik nagy kedvence egy bekötözött kanadai híd az ontariói Cambrige főutcáról. De nem csak hidakat, lépcsőket és korlátokat varázsoltak a lelkes művészek az évek alatt színessé: feldíszített busszal és biciklivel, a Star Warsból jól ismert R2D2-vá varázsolt tűzcsappal, vigyorgó padokkal, valamint a világbékéért rózsaszín sálba bújtatott tankkal is találkozhat az ember, ha nyitott szemmel jár (ld: lenti galériánk).
Kurcz Orsi
2018.04.13
|
(10 kép)


Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.