Szívmelengető középkor. Kályhák és kályhacsempék a középkori Magyarországon

Budapest, Budapesti Történeti Múzeum - Vármúzeum, 2018. április 12. - szeptember 2.
A kályha korszakalkotó találmányként a 12. században jelent meg a közép-európai otthonokban, lehetővé téve a téli hideggel küszködő emberek számára, hogy füstmentes környezetben melegedhessenek.
A kályha azonban már a kezdetektől több volt, mint fűtőberendezés, mintái, díszítései révén hamar a lakószobák presztízs értékű dísze lett, a kályhacsempéken ábrázolt képek és motívumok a geometrikus mintáktól kezdve a figurális jelenetekig sokféle képi ábrázolást jelenítettek meg az adott kor stílusához és divatjához igazodva. Hazánk múzeumai már régóta gyűjtik ezeket az emlékeket, átfogó, tematizált bemutatásukra azonban mostanáig nem került sor. A Budapesti Történeti Múzeum Vármúzeumában látható hiánypótló tárlat a Budapesti Tavaszi Fesztivál keretében nyílt meg és a nyár végéig lesz látható a Budavári Palotában.
2018.04.16
|
(5 kép)


Játék
A magyar művészet meghatározó alakjait feldolgozó sorozatát folytatva a modern hazai művészet egyik legjelentősebb alakjának, Korniss Dezső festőművésznek a kiállítását rendezi meg a Magyar Nemzeti Galéria.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.