Milliárdos értékű Moholy-Nagy festményt kapott a Nemzeti Galéria

Moholy-Nagy László Architektúra I/Konstrukció kék alapon című, több milliárd forint értékű konstruktivista olajképével gyarapodott a Magyar Nemzeti Galéria 20. századi Festészeti Gyűjteménye a napokban.
A múlt század legismertebb magyar képzőművészének 1922-ben készült remekműve a rendszerváltás óta a legnagyobb értékű egyedi műtárgyadomány, a kép a New York-i The Salgo Trust for Education felajánlásának köszönhetően került a Nemzeti Galéria tulajdonába.
 
A Nicholas M. Salgo magyar származású amerikai üzletember által létrehozott alapítvány 1988-ban vásárolta a Christie´s aukciósház árverésén Moholy-Nagy festményét. Az alkotást olyan intézmények szerették volna megszerezni, mint a New York-i Metropolitan Museum vagy a chicagói Art Institute, a The Salgo Trust azonban a Nemzeti Galériát tartotta a műtárgy legmegfelelőbb kiállítási helyének. A mű komoly hiányt pótol, Moholy-Nagy 1919-es emigrációja utáni életművéből egyetlen festményt sem őriztek eddig Magyarországon.
2018.04.23
|


Játék
Felismernél egy gyilkost, ha elsétálna melletted az utcán? Georg Büchner Woyzeck című drámáját két korabeli gyilkosságról megjelent cikk ihlette.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.