Szúnyogriadó!

Avagy így védd ki a paraziták támadását!
Itt a jó idő, végre ki lehet menni a szabadba napozni vagy borozni, indul a szalonnasütő-, túrázó- és persze a strandszezon. Viszont ezek az izgalmas kalandok akár pokollá is válhatnak, ha támadásba lendülnek a legbosszantóbb nyári rovarok. Mutatjuk, hogyan nyerheted meg a csatát!
Nemcsak a szúnyogcsípés, de a kullancstámadás is sok ember életét megkeseríti. Míg az elsővel leginkább vízpartokon, strandokon, lápos vidékeken gyűlhet meg a bajod, a kullanccsal bárhol a természetben találkozhatsz. Ha a találkozás ellen nem is, de a csípés ellen sokat tehetsz: 
 
A szúnyog 
 
1.) Szerezz be szúnyogriasztó spray-t, és mielőtt természetbe mész, fújd be alaposan magadat! 
 
2.) Nyáron természetes, hogy éjszakára is nyitva hagyod az ablakod. Viszont vigyázz, hogy nyitott ablaknál ne égesd a lámpát, mert a fény bevonzza a bogarakat, így a szúnyogok is könnyebben rád találnak! 
 
3.) Szerelj felragasztható szúnyoghálót az ablakodra! Két perc alatt megvagy vele! 
 
4.) Vannak bizonyos illatok, amik elől a szúnyogok hanyatt-homlok menekülnek. Ilyen például a citrom, a borsmenta és a szegfűszeg. Dörzsöld be magad, vagy hints el illóolajat a teraszon, hogy távol tartsd a vérszomjas szúnyograjokat! 
 
5.) Használj füstölőt – hiszen csakúgy, mint a fent említett szagoktól, a füstölőtől is visszahőkölnek a szúnyogok. Ugyanerre a célra a barkácsáruházakban kapható fáklya is tökéletes! 
 
Tudtad? 
 
Egy a szúnyogok viselkedését kutató kísérlet a ’60-as években kimutatta, hogy a szúnyogok nem csak a vér összetétele alapján válogatnak: nagyobb eséllyel csípnek meg valakit, aki sötét ruhában van. Ugyanígy befolyással van a választásukra az izzadtság is.  
 
A kullancs 
 
1.) Érdemes már tavasszal felkeresni a háziorvosodat és beoltatni magadat kullancs ellen. Ez az oltás háromkörös, vagyis háromszor kell ismételni megadott időszakokon belül, hogy valós védelmet nyújtson. 
 
2.) Kiránduláshoz még a legnagyobb melegben is érdemes zárt cipőt, hosszú nadrágot és baseballsapkát venni, hogy minél kevesebb esélyük legyen a kullancsoknak. 
 
3.) Szabadban tartózkodás után vizsgáld át a testedet, rázd ki a hajadat. Ha az óvintézkedések ellenére mégis kullancsot találnál magadban, akkor egy lehetőleg erre a célra készült csipesz segítségével egy gyors mozdulattal rántsd ki! Ha nem vagy biztos a műveletben, kérj segítséget! 
 
4.) Megelőzésre itt is beválnak a riasztó illatok: a kullancsok például az úgynevezett rózsamuskátli-olaj szagát nem kedvelik, ezért kirándulás előtt érdemes vele bekenned magadat a testhajlatokban! 
 
5.) Készíts levendulaolajból kullancsriasztó spray-t: 10 csepp illóolajat vegyíts el 30 ml olívaolajban, töltsd flakonba a mixet, majd tedd egy órára a hűtőbe. Ezzel a házi csodaszerrel elég magadat kétóránként befújni, hogy távol tartsd a nem kívánatos csipkelődőket.  
 
Tudtad?
 
 
Tévhit, hogy a kullancsok leggyakrabban a fák ágairól pottyannak gyanútlan áldozatuk hajába. Sokkal inkább igaz az, hogy a bokrok gallyain és a fűszálakon ülve várakoznak a kiszemeltjükre, akit a testhőmérséklet és a kilélegzett szén-dioxid alapján találnak meg. 
 
Állati gondok 
 
Persze amikor parazitákról és megelőzésről van szó, akkor nemcsak magunkra, emberekre kell gondolnunk, hanem négylábú barátainkra is, akiket ugyanannyira, ha nem még jobban kínoz a rovarcsípés.  
 
A kutyákat és a macskákat leginkább a bolha kergeti őrületbe, a második a sorban a rájuk ugyanúgy veszélyes kullancs, és bár csak ritka esetben, de őket is megtalálja a szúnyog. 
 
Azonban míg a bolha és a kullancs ellen oltás, rovarriasztó cseppek és a rendszeres fürdetés hatásos megoldás, az atkák és a legyek támadása veszélyesebb lehet – ugyanis az általuk kisebesített bőr könnyen elfertőződik. A sebes bőrre különböző spray-k helyett hámosító krémeket, például babakenőcsöt használj. 
 
Tudtad?
 
 
Ahogy szúnyog és kullancs ellen a citromlé, úgy egyes kutatások szerint az atkák ellen a zöld tea lehet a varázsszer. Készíts egy lábos zöld teát, majd a teába mártogatott ronggyal naponta többször tisztítsd meg az atkás bőrfelületeket! 
 
FONTOS!
 
 
A cikkben házi tippekről, természetes megelőzésről, trükkökről olvashattatok. Azonban ha akár kutyánál, akár embernél szokatlan, súlyos tüneteket észleltek egy-egy rovarcsípést követően, azonnal forduljatok orvoshoz! 
Kurcz Orsi
2018.04.27
|


Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.