A világ egyik legszebb pénze a Nemzeti Múzeum kincse

A magyar szabadságharc idején, 1849-ben érkezett az Egyesült Államokba Wass Sámuel gróf, aki miután Kaliforniába költözött, társult Molitor Ágostonnal, majd San Franciscóban létrehozták a Wass, Molitor & Co. nemesfém-hitelesítő üzemet.
A cég egyike volt annak a számos magántulajdonban lévő üzemnek, amelyek pénzt bocsátottak ki az 1850-es évek Kaliforniájában, az aranyláz tetőfokán, hogy kielégítsék az állam kínzó igényét a forgalmi pénzekre. Wassék cége ekkor verette azokat az aranypénzeket is, amikből a gróf 1855-ben a Magyar Nemzeti Múzeum számára is küldött néhányat. A ritka érméket idén tavasszal hitelesítette a múzeum megbízásából a Numismatic Guaranty Corporation® (NGC), leírva az aranypénzek tartásfokát és bizonyítottan különleges eredetét. „Ezek a pénzek igazán figyelemre méltó módon teszik élővé a történelmet, összekötve minket az amerikai és a magyar történelem két kulcsfontosságú pillanatával” – mondta Mark Salzberg, az NGC elnöke, aki jelen volt a pénzek vizsgálatánál Münchenben.  
2018.04.27
|


Játék
A western műfajt már sokszor temették, de időről időre mindig akad egy alkotó, aki megmutatja, hogy van még kraft a pisztolyforgató cowboyokban.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.