A világ egyik legszebb pénze a Nemzeti Múzeum kincse

A magyar szabadságharc idején, 1849-ben érkezett az Egyesült Államokba Wass Sámuel gróf, aki miután Kaliforniába költözött, társult Molitor Ágostonnal, majd San Franciscóban létrehozták a Wass, Molitor & Co. nemesfém-hitelesítő üzemet.
A cég egyike volt annak a számos magántulajdonban lévő üzemnek, amelyek pénzt bocsátottak ki az 1850-es évek Kaliforniájában, az aranyláz tetőfokán, hogy kielégítsék az állam kínzó igényét a forgalmi pénzekre. Wassék cége ekkor verette azokat az aranypénzeket is, amikből a gróf 1855-ben a Magyar Nemzeti Múzeum számára is küldött néhányat. A ritka érméket idén tavasszal hitelesítette a múzeum megbízásából a Numismatic Guaranty Corporation® (NGC), leírva az aranypénzek tartásfokát és bizonyítottan különleges eredetét. „Ezek a pénzek igazán figyelemre méltó módon teszik élővé a történelmet, összekötve minket az amerikai és a magyar történelem két kulcsfontosságú pillanatával” – mondta Mark Salzberg, az NGC elnöke, aki jelen volt a pénzek vizsgálatánál Münchenben.  
2018.04.27
|


Játék
Egy szép történetet, ami arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.