Isten-Nő – A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában

Budapest, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, május 11. - december 30.
A Hopp Múzeum május 11-én nyíló kiállításának célja, hogy a hindu istennő, vagy ahogy Indiában nevezik, Dévi különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be.
Miközben az istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban.
 
A kiállított tárgyak széles skálán mozognak, a klasszikus művészeti alkotásoktól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindu művészet állandó témáit és formavilágát. A tárlat különlegessége, hogy a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkáit is bemutatja, melyek középpontjában szintén az istennő figurája áll.
 
A tárlat további érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első indiai művészetet bemutató kiállítása és a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.
 
A kiállítás kísérőprogramjaiként a hindu kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések segítik az indiai kultúrában és művészetben elmélyülni vágyókat.
2018.05.07
|
(10 kép)


A Leverkühn-képlet.
Budapest, Budapest Galéria, 2018. november 16. - 2019. január 13.

Kazovszkij 10.
Budapest, Átrium Galéria, 2018. november 22. - 2019. január 20.

Játék
Mi van az iskolában megtanult életrajzok és életművek mögött? Hús-vér emberek, valódi örömökkel, sorsokkal, kapcsolatokkal, érzésekkel, érzelmekkel és tragédiákkal.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.