Isten-Nő – A Déví-kultusz és a hagyományos női szerepek Indiában

Budapest, Hopp Ferenc Ázsiai Művészeti Múzeum, 2018. május 11. - december 30.
A Hopp Múzeum május 11-én nyíló kiállításának célja, hogy a hindu istennő, vagy ahogy Indiában nevezik, Dévi különböző megjelenési formáit az általuk betöltött női szerepek szerint mutassa be.
Miközben az istennő szépségként, feleségként, anyaként és harcosként jelenik meg, a kiállítás arra a kérdésre keresi a választ, hogy ezek az idealizált női szerepek hogyan valósulnak meg a földi társadalomban.
 
A kiállított tárgyak széles skálán mozognak, a klasszikus művészeti alkotásoktól a kortárs képregényig, ezzel is kiemelve a régi és új hindu művészet állandó témáit és formavilágát. A tárlat különlegessége, hogy a kortárs képzőművész, Abhisék Szingh egyedi vizualitást tükröző munkáit is bemutatja, melyek középpontjában szintén az istennő figurája áll.
 
A tárlat további érdekessége, hogy évtizedek óta ez a Hopp Múzeum első indiai művészetet bemutató kiállítása és a legősibb korok vallásos kultuszait, valamint a legújabb korok társadalmi berendezkedését, nőképét egyaránt vizsgálata tárgyává teszi.
 
A kiállítás kísérőprogramjaiként a hindu kalendárium ünnepeihez kapcsolódó családi napok, filmklubok, kertmozi és exkluzív tárlatvezetések segítik az indiai kultúrában és művészetben elmélyülni vágyókat.
2018.05.07
|
(10 kép)


Játék
Egy szép történetet, ami arról szól, hogy teljesen mindegy, hány évesek vagyunk, milyen rondának vagy szerencsétlennek születtünk, hol élünk és mennyi pénzünk van, mindannyiunknak szüksége van valakire, aki megért minket és törődik velünk.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.