Munkácsy-kiállítás Szentpéterváron, Rippl-Rónai Zágrábban

Önálló kiállításon láthatók Munkácsy Mihály legismertebb művei a szentpétervári Ermitázsban, míg a zágrábi Modern Galériában pedig Rippl-Rónai József 85 festményét csodálhatják meg az érdeklődők.
Munkácsy Mihály műveiből nyílt önálló kiállítás az Ermitázs Miklós-termében. A válogatásban látható 45 festmény a Magyar Nemzeti Galéria (MNG) anyagából, további 20 pedig a legjelentősebb Munkácsy-magángyűjtő, Pákh Imre kollekciójából érkezett a Néva-parti városba. 
 
Az április végétől július 29-ig megtekinthető összeállításban olyan fő művek szerepelnek, mint a Rőzsehordó nő, Liszt Ferenc portréja, a Poros út, a Siralomház vagy a Krisztus-trilógia képeinek 3 méteres változatai. Pákh Imre gyűjteményéből az Ásító inas egész alakos változata, a korai realista periódusból való Dűlő szénásszekér vagy a szalonképek olyan remekművei a leginkább figyelemre méltóak, mint például a Készülődés a papa születésnapjára, illetve a Zeneszoba
 
A zágrábi Modern Galériában megnyílt Rippl-Rónai József – a magyar modern festészet első mestere című, 85 festményt felvonultató kiállítás május 13-ig látható. A kiállítás a horvát Kulturális Minisztérium, a zágrábi Modern Galéria, Kaposvár, az ottani Rippl-Rónai Múzeum és a Zágrábi Magyar Intézet szervezésében valósult meg.  
 
Rippl-Rónai József (1861-1927) a müncheni akadémián kezdte festészeti tanulmányait, majd 1887-től Párizsban Munkácsy Mihály műhelyében segédként dolgozott. Két év múlva mesterével szakítva saját útjára lépett és a francia posztimpresszionisták, az úgynevezett Nabis-csoport tagjaként a kor legmodernebb festői törekvéseit formálta saját képére. Rippl-Rónai József 1902-ben végleg letelepedett szülővárosában, Kaposváron, ahol 1908-ban megvásárolta a külvárosban fekvő Róma-villát, ott talált rá a magyar festészetben egyedülálló, új festői stílusára. A somogyi városban alkotott haláláig. 
 
(MTI/Pesti Est) 
2018.05.07
|


Játék
Az időpont a csendes-nyomorúságos 1948. A nagyharsányi gyöngyösbokréta mozgalom tagjai a szabadságharc jubileumi megemlékezésének árnyékában készülnek a nagy napra. De vajon lesz-e ebből megemlékezés? És hogy jön ide a Tompa Misi bácsi?
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.