Borderline - a legfontosabb kép

Budapest, Hybridart Space, május 15 - 31.
A Finn Intézet szervezésében Budapestre érkezett Finnország két nemzetközileg is meghatározó fotóművészének közös kiállítása. Stefan Bremer és Ahmed Alalousi fotóin megismerhetjük a menekültek személyes történeteit, Finnország történelmét és Moszul háború előtti mindennapjait.
A Borderline a finn fotóművész Stefan Bremer elgondolása nyomán valósult meg. Bremer az elmúlt évek során menedékkérőkkel dolgozott, és feltűnt neki, hogy a mindent maguk mögött hagyó emberek közül sokak számára a mobiltelefonjukkal készített képek az egyedül megmaradt emlékek a múltból. Ebből indul ki a „legfontosabb kép” című része a kiállításnak. A tárlat második részének témája a horizont, a tenger és égbolt találkozását ábrázoló képek. A kiállítás harmadik vonulatát a második világháború idején Finnország keleti határán létesített Salpa-vonalat bemutató fotográfiák adják. A mára mohával benőtt építmény felidézi a közelmúltat, és arra emlékeztet, hogy az akkor háborúkat vesztett, szegény Finnország 400 000 karjalai menekültet tudott befogadni és letelepíteni. 
Ahmed Alalousi 2016 júliusában kapott menedéket Finnországban. A Borderline kiállításon művei egykori lakóhelyét, Moszul városát mutatják be 2013-2014 környékén, vagyis azelőtt, hogy az ISIS elfoglalta. Képein az odaveszett hétköznapok és az elpusztult város szépségét láthatjuk. 
 
A Borderline 2015/2016-ban bejárta Finnországot. A mostani kiállítási anyagot Juha-Heikki Tihinen, PHD a Pro Artibus Alapítvány kurátora kifejezetten a budapesti helyszínre állította össze.  
2018.05.14
|


Puklus Péter: Hős anya - Alcím.
Budapest, Glassyard Gallery, október 26. - december 8.

Szita-Lenyomatok 2018.
Budapest, Polgár Centrum - Újpest Galéria, október 26. - november 17.

Munka / Work (Marx200).
Budapest, AQB Sound Studio, október 25. - november 25.

Játék
1977. A fiatal amerikai Susie Bannion (Dakota Johnson) Berlinbe utazik, hogy csatlakozzon a nagyhírű Markos Tanz Companyhoz. Ahogy megérkezik, a társulat egy másik tagja, Patricia titokzatos körülmények között eltűnik.
Copyright © 2018 Minnetonka Lapkiadó Kft.