Főzőiskolák

Ahogy egyre divatosabb lett a főzés, úgy szaporodtak gombamódra a főzőiskolák, amelyek változatos tematikájú főzőtanfolyamokat kínálnak az érdeklődőknek. Akit hobbiszinten érdekel a téma, az kedvére válogathat a nem akkreditált élményfőzések tömkelegében.
Érdemes azonban alaposan tájékozódni a tanfolyam előtt, hogy pontosan mi van benne az árban, valóban gyakorlati-e az oktatás, vagyis mi magunk főzhetünk, és nem a mesterszakács varázslatait nézhetjük órákon át. 
 
Portobello Chef 
1081 Budapest, Rákóczi út 63. 
www.portobellochef.hu 
 
Azonnali kézzelfogható sikereket kínál például a Portobello Chef alap főzőtanfolyama, ahol 4x4 óra alatt nemcsak a főzés alapjait, de 1000 profi trükköt is el lehet sajátítani 99 990 forintért. Ők egyébként 35 különböző tanfolyamot ajánlanak a néhány órástól az egynaposon át a több alkalmasig. Egy komplett menüt is az asztalra varázsolhatunk a segítségükkel, de röpke három óra alatt a tökéletes steak elkészítésének a fortélyait is elsajátíthatjuk. 
 
Chefparade 
1094 Budapest, Páva utca 13., 1023 Budapest, Bécsi út 27., 1051 Budapest, Sas utca 21. 
2091 Etyek, Öreghegy, Báthori dűlő 
www.chefparade.hu 
 
Különleges főzőrandit kínál a Chefparade, ahol 11 900 forintért 20-30 ember (nemek aránya kb. egyenlő) között kis névtáblával a szívünk fölött tüsténkedhetünk a konyhapultnál. A különböző fogásokat mesterszakácsok segítségével, rotáló partnerekkel készíthetjük el, a nap végén pedig megehetjük, amit főztünk. Végül is, ha nem is jön össze semmilyen randi, legalább jóllaktunk. De persze a Chefparade-nek sem csak ez az egy ajánlata van, többek között csokoládés sütiket, távol-keleti ízeket, tésztaféléket tanulhatunk meg elkészíteni. Természetesen a további tanfolyamaikon is rátalálhatunk életünk szerelmére, ahogy bárhol máshol is. Sosem lehet tudni… A Chefparade-nál alkalmanként általában 15 000 forintot kell leperkálnunk, a létszám pedig 5–13 fő között változik. 
 
Culinary Institute of Europe 
1061 Budapest, Paulay Ede u. 55. 
www.culinaryinstituteofeurope.com 
 
A Culinary Institute of Europe kicsit kilóg a sorból hosszú távú főzőtanfolyamával, ráadásul hangzatos nevével azt sugallja, hogy akkreditált intézményről van szó, ami végzettséget is ad a kurzus elvégzése után, de persze erről szó nincs. Bár az egyéves tanfolyam végén elméleti és gyakorlati vizsgát is kell tenni a résztvevőknek, de csak egy oklevelet kapnak, hogy elvégezték a tanfolyamot. A 202 órát tartalmazó tanfolyam rendkívül drága – potom 800 000 forint. Ráadásul az első félévben már az összeg 80 százalékát be kell fizetni, mintha a szervezők attól félnének, hogy a jelentkezők nem lesznek elégedettek, és abba szeretnék hagyni a második félév előtt. Ennek oka az is lehet, hogy a csoportok magas létszáma lehetővé sem teszi a gyakorlatias oktatást. Hab a tortán, hogy ez az összeg nem tartalmazza a gyakorlati órákhoz szükséges felszerelést (szakácskabát, késkészlet, sapka, szakácsnadrág, konyharuha, fehér kötény, konyhai csúszásgátlós zárt cipő). Megint más kérdés, hogy egy hobbi főzőtanfolyamon miért kell szakácsruhában lenni, és valószínűleg elég sok pénzt pluszban kifizetni egy profi késkészletért, mert ócska késsel nyilván kinevetik az embert.  
 
Makifood 
1061 Budapest, Paulay Ede u. 55. 
www.makifood.com/hu 
 
A cég rövidebb, 3–5 órás tanfolyamait a Makifoodnál találjuk meg. Választhatunk például indiai, görög és japán specialitások közül. Az árak itt is meglepően magasak pl. a késtechnika kurzuson csekély 14 000 forintért megtanulhatunk répát szeletelni, talán ezért van még ennyi szabad hely a hamarosan induló tanfolyamokra. Általánosan jellemző a céges weboldalra, hogy a többi iskolához képest és a magas képzési árak ellenére meglepően keveset árulnak el a kurzus részleteiről és tartalmi elemeiről. A cég hivatalos Facebook-oldalán szélsőségesen negatív véleményeket is olvashatunk, néhány résztvevő egy-egy tanár hangnemére panaszkodik, ami szerintük az egész tanfolyamra rányomja a bélyegét.
 
Studio Italia Olasz Főzőiskola 
1137 Budapest, Radnóti Miklós u. 2. 
www.olasz-fozoiskola.hu 
 
Az olasz konyha rejtelmeivel, olasz tésztaféleségekkel, pékárukkal ismerkedhetünk a Studio Italia Olasz Főzőiskola tanfolyamain. Természetesen elmaradhatatlan a pizzakészítés, de húsos ételeket vagy az egyes tájegységek ízvilágát is felfedezhetjük. Az áraik pedig 10-11 000 forinttal nem az elszálltak között vannak. 10-12 fős csoportokban állíthatjuk elő az itáliai gasztronómia remekeit. 
 
 
2018.05.23
|


Játék
Alig egy éve annak, hogy a rockklasszikusok feldolgozásában utazó belga hetesfogat először hallatott magáról.
Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.