Meghalt Philip Roth

A kortárs amerikai irodalom egyik legnagyobb alakja kedd este hunyt el szívelégtelenségben. Szerettei körében távozott, 85 évesen.
A XX. századi Amerika egyik legkiemelkedőbb írója volt Philip Roth. 1959-ben lett híres első novelláskötetével, az Isten veled, Columbusszal, amely középosztálybeli zsidó családokról szólt. Ezért a munkájáért nemcsak az amerikai Nemzeti Könyvdíjat kapta meg, hanem az „öngyűlölő zsidó” címkét is. Számos más művében is fejtegeti az identitás kérdését: a 70-es években születtek meg irodalmi alteregói, Nathan Zuckerman és David Kepesh, akiken keresztül az író és a művei közötti kapcsolatot boncolgatta. Az alteregók később komoly válsághelyzetbe sodorták a szerzőt: nem lehetett tudni, hogy extrém szexuális beállítottságuk fikció csupán vagy önéletrajzi ihletésű, és erre a dilemmára Roth házassága is ráment.

Később más témákra fókuszált, és kritikusai szerint ebben az időszakban élte írói fénykorát. Megírta például a Shylock-hadművelet című regényt 1993-ban, a Sabbath Színházát 1995-ben, majd az Amerikai pasztorált, amiért Pulitzer-díjat kapott. Utolsó regénye a 2010-es Nemezis, ami Istenről, a bűnről és a bűntudatról szól, majd pár évvel később teljesen visszavonult az írástól és a szerepléstől is.

2018 januárjában a New York Times-nak adott interjúban azt mondta, hogy bár már nem alkot, még mindig lenne mit elmondania. „Örülök, hogy még élek. (...) Meglátjuk, meddig tart a szerencsém.” – mondta a halálról.

(theguardian.com)

2018.05.23
|


Copyright © 2020 Minnetonka Lapkiadó Kft.