Kádárkockák Rómában

Több magyarországi helyszín és egy díjnyertes Svájcban megjelent könyv után, Hungarian Cubes címmel május 18-tól egy hónapon át a Római Magyar Akadémián szerepel Katharina Roters és Szolnoki József közös kiállítása a Kádár-kor híres falusi kockaházainak ornamentikájáról.
Katharina Roters festőnő másfél évtizeddel ezelőtt kezdte el fényképezni a kapart kőporos díszítőtechnikával kicsinosított, ’50-es és ’60-as években épült vidéki kockaházakat. Ez a technológia a reneszánsz sgrafittóig vezethető vissza, és évszázadokon át a társadalom felsőbb rétegei számára emelt épületek széles körben elterjedt díszítési módja volt, mielőtt a huszadik század második felében a magyar agrárproletariátus otthonainak homlokzatán megjelent volna. 
 
„Az analóg technikával készített fotók a digitális utómunka során – a redundáns elemek (villanydrótok, antennák, a növényzet stb.) eltávolítása által – úgynevezett tiszta jelekké alakultak át. Mindegyik fotó frontális. Tehát nem egy építészeti térről, formáról vagy volumenről van szó. Az esztétikailag absztrahált épületportrék tipológiáján keresztül lehetővé vált, hogy a homlokzaton zajló centrális esemény kirajzolódhasson” – mondta el képeiről Katharina Roters. 
2018.05.28
|


Copyright © 2019 Minnetonka Lapkiadó Kft.